2021.05.06., csütörtök - Ivett, FridaZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Programok, kiállítások és mesterség bemutatók Zalaegerszegen

2020. augusztus 01. szombat, 13:57 - augusztus 31., 00:00

Zalaegerszegen, a Gébárti-tó partján lévő Kézművesek Házának Panoráma Népművészeti Galériájában:

MEGNYÍLT A GÉBÁRTI KÉZMŰVESEK HÁZÁNAK PANORÁMA NÉPMŰVÉSZETI GALÉRIÁJA


Új szakmai műhellyel gyarapodott a zalai megyeszékhelyen a Gébárti-tó partján lévő Kézművesek Háza, megnyílt a Zala Megyei Népművészeti Egyesület Panoráma névre keresztelt népművészeti galériája, ahol az érdeklődők a tárgyalkotó népi mesterségekkel ismerkedhetnek meg az első lépésektől kezdve egészen az elkészült művekig.

Az épület keleti oldalán, a volt irodából a Csoóri Sándor Alap anyagi támogatásával kialakított galéria a magyar népi textilművészet tudásátadásának színtere lesz és egyben turisztikai, idegenforgalmi igényeket is kielégít, hangsúlyt helyezve a zalai, göcseji, hetési népi mesterségek, ezen tájegységek motívumainak bemutatására. Mostantól minden szombaton és vasárnap 11-18 óra között az egyesület népművész mestereivel találkozhatnak a Panoráma népművészeti galériában a látogatók.
Textilesműhely régóta működik az egyesület berkeiben, de ez idáig változó helyszíneken, és az igényes szakmai munkához nem megfelelő körülmények között. Erről Devecz Zsuzsi, a 38 éve alapított, napjainkban 260 tagot számláló Zala Megyei Népművészeti Egyesület titkára beszélt. Mint mondta, a Kézművesek Háza felújításakor került szóba, hogy itt kapjanak helyet a textilesek is. Az elképzelés megvalósítását lehetővé tette, hogy a Csoóri Sándor Alap a szakmai, módszertani munka mellett immár az infrastruktúra fejlesztését is támogatja.
A beruházáshoz a városi önkormányzattal szerződést kötött az egyesület, ebben vállalva a műhelygaléria ötéves működtetését. A 9 millió forintos beruházásban a valamikori földszinti irodából a ZALA-ÉP Kft. alakította ki a műhelygalériát, ahonnan a tóra nyílik kilátás, és ez adta az ötletet a névhez, így lett Panoráma Népművészeti Galéria. Ahogy Devecz Zsuzsi elmondta, ide hét közben is betérhetnek az érdeklődők megtekinteni a zalai textiles népművészet értékeit, a hét végeken pedig két-két népművész tart szakmai bemutatókat. A galériában elsősorban zalai anyagokkal lehet majd találkozni, településenként kiállítva a szőttesanyagokat.

Az egyesület működésével az elmúlt évtizedekben bizonyította, hogy akik annak idején mertek álmodni, azoknak volt hitük, bátorságuk és erejük is ezeket az álmokat megvalósítani. Ezt Balaicz Zoltán polgármester fogalmazta meg beszédében, köszönetet mondva a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Kézművesek Háza vezetőinek, dolgozóinak, tagjainak, külön is kiemelve Skrabut Évát, Devecz Zsuzsit, Prokné Tirner Gyöngyit és Pozvai Andreának. Az ide érkezők láthatják, hogy az élő népművészet, a hagyományok és értékek megmentése, továbbörökítése miként zajlik a mindennapokban, tette hozzá.

A galériaműhelyben körképet kaphatunk a népművészetről, az alkotás öröméről, az alkotó emberről és az alkotó közösségekről, ez olyan körkép, amely szebbé, gazdagabbá teszi a mindennapjainkat. Ezt Sándor Ildikó, a Hagyományok Háza tárvezetője fogalmazta meg az átadás kapcsán.

Az elmúlt időszakban több beruházás is zajlott a Gébárti-tó mellett:
- 25 millió forintos keretből a Magyar Kajak-Kenu Szövetség kiépítette a vízisport központot a tó partján.
- 104 millió forintos ráfordítással megépült a Boldogasszony Kápolna.
- 137 millió forintos beruházással elkészült a Kézművesek Házának bővítése.
- 15 millió forintos projekt keretében elkészült az új játszótér.
- 406 millió forintos beruházás keretében elkészült a Platán sor, Andráshida és Bagod közötti, 6,5 km hosszú kerékpárút.
Fedett beállóval, padokkal, ivókúttal és szerviz ponttal felszerelt kerékpáros pihenőhely létesült a tó környezetében. Ezzel kerékpárral biztonságosan megközelíthető vált a Gébárti-tó, a Boldogasszony Kápolna, a Göcseji Falumúzeum. A turisták a Zala-völgyén érkezve Andráshidán a város legrégebbi temploma mellett haladnak el, és érhetnek el a falumúzeumhoz. Emellett az Andráshidán élők számára is fontos, hogy biztonságos kerékpárúton juthatnak el a Gébárti- tóhoz és akár a városba is.

- 10 millió forintos ráfordítással elkészült a Kézművesek Háza mellett a Kárpát-medencei tradicionális fa sírjeleket bemutató emlékpark.
- 28,5 millió forintos pályázati támogatásból valósult meg a Kézművesek Házában a nyílászárók cseréje, a szövő-textilműhely kialakítása, és számos szakmai program.
Eddig tehát közel 728 millió forint értékben valósultak meg fejlesztések a Gébárti-tó környékén.

Közben újabb beruházások indultak el a Településfejlesztési Operatív Program pályázati támogatásával, melynek keretében első körben 400 millió forint, második körben 350 millió forint értékben zajlanak a munkálatok: zöldfelület bővítés, parkosítás, tanösvények kialakítása, a tó körbejárhatóságát biztosító gyalogos és kerékpáros sétányok,
pihenőhelyek, esőbeállók, stégek, új hidak, padok, csónakkikötő, vizesblokkok, nyilvános illemhelyek, közműfejlesztés, újabb játszótéri elemek, megújuló Fehér Hattyú büfé, szabadtéri kemence közösségi térrel a Kézművesek Háza mögött.

Az első ütemmel 2021. nyarára végeznek, majd következhet a második ütem, melynek végére a korábbi beruházásokkal együtt néhány év alatt másfél milliárd forint értékben újulhat meg a Gébárti-tó környéke.

Balaicz Zoltán polgármester kezdeményezésére, önkormányzati forrásból egy plusz gyalogösvény is létesül. Az érintetlen természeti értékeket kedvelők számára a tó mindkét ágának északi felén kialakítanak egy-egy ösvényt. A nyugati ágon 930, a keleti ágon 831 méter hosszúságban. A Ságodi- és a Szentmártoni-patakon palló biztosítja majd az átkelést. A meglévő természeti értékek megóvása miatt csak a nehezen járható részeken végeznek földmunkát, és csak ott ritkítják meg a növényzetet, ahol az a biztonságos haladáshoz szükséges.  

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK