2018.05.25., péntek - OrbánZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Ellenzéki kérdések: tesztpálya-földvásárlások

2017. október 07. szombat, 12:06
Szerző: V.Zs.
Címkék:
Újabb közös ellenzéki sajtótájékoztatót tartott Kiss Ferenc (MSZP), Keresztes Csaba (DK) és dr. Paksy Zoltán (LMP) a zalaegerszegi tesztpálya földeladásaival kapcsolatban.

Kiss Ferenc hangsúlyozta: valamennyien örülnek, hogy Zalaegerszegen valósul meg a tesztpálya, mert ez a város fejlődésének meghatározó része. De mivel az uniós, az állami és az önkormányzati pénz is közpénz, vagyis az adófizetők pénze, nem lehet egyes kérdéseket titkosan kezelni. Szerinte a város drágán vásárolt és olcsón értékesített.

Keresztes Csaba a HVG hetilap augusztus 31 számából idézett, miszerint a 250 hektáros földterület tavaly ősszel még nem volt állami/önkormányzati tulajdonban, novemberben viszont úgy döntött a közgyűlés, hogy megveszi a még hiányzó területet az olasz tulajdonostól, hektáronként 29 millió forintért. Ezt követően még mielőtt az önkormányzat nevére került volna megvásárolta két helyi vállalkozás, a tulajdonos a földért összesen 1,9 milliárd forintot kapott (65,4 hektárnyi területért).

Paksy Zoltán bejelentette, a közgyűlés ellenzéki pártjai kezdeményezik a közgyűlésben egy vizsgáló bizottság felállítását, hogy a dokumentumokat szakértők segítségével átnézzék és tisztázzák a felmerülő kérdéseket. Mi áll a váratlan tulajdonváltás mögött? Miért ilyen magas a vételár, és hogyan történt az értékbecslés?

 

Az ellenzéki sajtótájékoztatót követően Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról tájékoztatta lapunkat, hogy Zalaegerszeg történetében az elmúlt 27 évben nem történt annál nagyobb beruház, mint a tesztpálya építés. A 250 hektáron 40 milliárd forintos beruházás készül, mellette 200 hektáron pedig 30-40 cég letelepedése várható, ami több, mint 300 embernek is munkalehetőséget jelent.

Megduplázódhat az iparűzési adó, így több pénz fordítható városfejlesztésre. Vigh László úgy látja, aki a tesztpálya építését támadja, az Zalaegerszeg jövőjét támadja.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL
CÍMKÉK