2020.02.29., szombat - Albin Zalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Hasznos tanácsok befektetés előtt

2019. november 04. hétfő, 18:35
XX
Címkék:
Még mindig elterjedt szokás, hogy a kisebb-nagyobb megtakarításainkat otthon a párnacihában elrejtve, jobb esetben a bankszámlánkon tartjuk, azonban ez hosszú távon nem kifizetődő. Ilyenkor merül fel az a kérdés, hogy mibe lehetne befektetni.

Sokszor jöhet szembe velünk egy kecsegtető befektetési ajánlat, azonban nem mindig az a legjobb, ami legelőször szembejön. Összegtől függetlenül, befektetés előtt is mindig alaposan át kell gondolnunk a döntést!

Befektetések esetén három fogalmat kell megjegyeznünk. Ez a hozam, a biztonság és a likviditás. A hozam mindenki számára világos, ez az a nyereség, amit a befektetésünkkel elérhetünk. Az adott konstrukció biztonságosságánál a kockázatokat kell mérlegelni, hiszen többféle kockázatú befektetési termékkel találkozhatunk a piacon. Likviditás alatt pedig azt kell érteni, hogy az adott befektetésünket milyen gyorsan válthatjuk pénzzé. Azonban fontos tudni, hogy a magas hozam, a likviditás és a biztonság sosem jelenik meg egyszerre egy biztosítási termékben. Például azoknak a befektetéseknek, amelyek biztonságosak és magas a likviditásuk, általában alacsony a hozamuk. Ezért is lehetnek gyanúsak azok az ajánlatok, ahol egyszere tőke-garantált, magas hozamú és rövid futamidejű konstrukciót ígérnek! Ilyen esetben mindig nézzünk utána a cégnek, mégpedig, hogy rendelkezik-e a Magyar Nemzeti Bank engedélyével vagy esetleg van-e vele kapcsolatban valamilyen hatósági figyelmeztetés.

Számos befektetési termék érhető el különböző szolgáltatók által, a biztonságos állampapíroktól és bankbetétektől kezdve a nagyobb kockázatú részvénycsomagokig. Mint minden pénzügyi termék, szolgáltatás kiválasztásánál, befektetési döntés előtt is körültekintően kell felmérni a kínálatot.

Mit ajánlott tenni?

- Határozzuk meg előre a befektetési célokat, készítsünk befektetési tervet!
- Ismerjük meg a befektetési termékeket!
- Kizárólag engedéllyel rendelkező befektetési vállalkozás megfelelő szolgáltatását vegyük igénybe!
- Számoljunk a befektetési szolgáltatáshoz kapcsolódó díjakkal, költségekkel!

Mi nem ajánlott?

- Ne fektessünk be hirtelen, megalapozatlanul, stratégia nélkül!
- Ne fektessünk be ismeretlen termékbe!
- Ne vállaljunk túlzott kockázatot!
- Ne vegyük igénybe ismeretlen hátterű szolgáltató vonzó, nagy nyereséggel kecsegtető szolgáltatását!
- Ne felejtsünk el alaposan tájékozódni a felmerülő díjakról, költségekről!

Mindezek mellett nem szabad elfeledkeznünk, hogy a befektetési vállalkozások és a brókercégek a jutalékból élnek, ezért mindig ellenőrizni kell a szolgáltató vagy a bróker hátterét. Nem szabad rögtön egy telefonbeszélgetés alapján rábólintani egy konstrukcióra. Ugyanakkor tudatos döntés esetén is adódhat olyan helyzet, amikor a befektetésünk veszélybe kerülhet, mert például a befektetési vállalkozás felszámolás alá kerül és fizetésképtelenné válik. Ilyenkor nyújt kártalanítást a Befektető-védelmi Alap (Beva), ami a jogszabályban meghatározott összeget fizet a károsultaknak.

Befektetésekkel kapcsolatos kérdéseivel, keresse a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat irodáit, ahol az ingyenes tanácsadások alkalmával részletes tájékoztatást nyújtanak a különböző szolgáltatások jellemzőiről, az egyes konstrukciók előnyeiről és kockázatairól, értelmezik az egyedi szerződéseket, segítenek a hivatalos okmányok, kérelmek megfogalmazásában és benyújtásában.


A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat zalaegerszegi irodájában a pénzügyi szolgáltatások teljes spektrumát érintő kérdés vagy panasz esetén ingyenes segítséget kérhet.

 

Elérhetőségek:

8900 Zalaegerszeg, Tompa M. u. 1-3. I.em. (a Göcsej Üzletház emeletén), Telefon: +36 30 699 0056 (ügyfélfogadási időben!)

E-mail: zalaegerszeg@penzugyifogyaszto.hu, web: www.penzugyifogyaszto.hu

 

Ügyfélfogadás:


HÉTFŐ: 8:00-14:00  //  SZERDA: 11:00-17:00  //  PÉNTEK: 8:00-14:00

 

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK