2024.04.30., kedd - Katalin, KittiZalaegerszeg időjárása

Archivum

1,8 milliárd támogatás a Festetics-kastélynak

2012. augusztus 12. vasárnap, 11:42
Címkék:

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság augusztus elején tartott ülésén harmincnégy új kiemelt turisztikai beruházás támogatásáról döntött a Regionális Operatív Programok keretében. A javasolt támogatások összegét 46,7 milliárd forintban határozták meg. A három nyugat-dunántúli program között található az egy milliárd forintból megvalósítani kívánt Eszterháza Közép-európai Kulturális Központ fejlesztésének harmadik üteme; a pannonhalmi Apátsági Major Látogatóközpont 1,4 milliárd forintból történő kialakítása; illetve a keszthelyi Festetics-kastély korszerűsítése, ami 1,8 milliárd forint odaítélt támogatásból realizálódik.

kh-kastely 1

A Nyugat-Dunántúl kulturális-turisztikai központja lesz


A támogatási szerződést várhatóan egy hónapon belül aláírják, az egymásra épülő projektelemek tavasszal startolhatnak és 2014 végére kész lesz az egyedülálló élményt kínáló komplex turisztikai attrakció, ami növeli a kastély vonzerejét és látogatószámát.

A Helikon Kastélymúzeum nyertes turisztikai kiemelt projektjéről tartott sajtótájékoztatón Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a kormánydöntést örömmel fogadva elmondta: 4 éve az RFT már nevesítette ugyan a kastély 1,35 milliárdos projektjét, de a projekttervezetet soha nem hagyták jóvá, mert sem az akkor tervezett Iszlám Múzeumot, sem a zeneiskolát nem tartották finanszírozhatónak az EU támogatásból. A korábbi projektgazda pedig nem volt hajlandó átdolgozni a terveket. Pálinkás Róbert tavalyi kinevezésekor feladatul kapta az új, EU-pénzből finanszírozható, a szolgáltatások modernizálását is magában foglaló projekt összeállítását. Az ügyvezető az ország legjobb szakemberei közül választotta ki a partnereket, hogy az 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást hozó pályázatot beadják, amit Virágh Zsolt s cége készített Kaján Imre a Zala Megyei Múzeumok igazgatója s Szabó Zsuzsa muzeológus szakértő segítségével. Az új projekt Manninger Jenő szerint a Festeticsek hírnevéhez méltó, fantáziadús, de mértéktartó is egyszerre.

kh-kastely 2

A Velencei tükörteremben tartott médiarendezvényen Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezetője úgy fogalmazott: elindultunk a kastély felvirágoztatásának útján. A projekt leglényegesebb eleme a mintegy 900 milliós építési költséggel az egykori Amazon Szálló leromlott műemlék épületének megmentése, turisztikai újrahasznosítása. Itt kap helyet a "Főúri utazások" állandó tárlat és a Veteránautó Látogatóközpont. Európai színvonalú lepkeház és pálmaház is része lesz a látogatási útvonalnak. A jelenlegi igazgatói iroda és titkárság újra a látogatókat fogja szolgálni. Kialakítják a Festetics Arcképcsarnokot és különválik a bejárat és kijárat. Folyamatosan igyekeznek kuriózumokkal, meglepetésekkel szolgálni. A II. Festetics Taszilót és III. Györgyöt ábrázoló festmények főúri ruhadarabjait sikerült megszerezni, hamarosan ezeket is bemutatják.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK