2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kis-Balatoni szafarik, felfedező utak indulnak Zalavárról, a Kis-Balaton Házból

2013. június 09. vasárnap, 14:00
Címkék:

Természetközeli és természetbarát zöld wellness szállodánkba várjuk a szafari program iránt érdeklődő vendégeket.

2122-az-ismeretlen-kis-balaton-felfedezese-szafarik-indulnak-zalavarrol-a-kis-balaton-hazbol

A Hotel*** Villa Natura Kis-Balaton zöld wellness szállodánkban 44 fő kényelmes elhelyezését tudjuk biztosítani, franciaágyas szobákkal, valamint 3-4 ágyas, két szobából álló családi egységekkel. Valamennyi légkondicionálóval, TV-vel, internet csatlakozással, minibárral, zuhanyzós fürdőszobával, esetenként fürdőkáddal is felszerelt.
Ajánlom másoknak:
Kis-Balaton szafari

A Kis-Balaton, nagyközönség előtti zárt területét is bemutatjuk.

Heti 2 napon, napi 2 alkalommal autóbuszos "szafarit” indítunk a látogatók számára, előre meghirdetett időpontokban. A túra útvonala meghatározott, kb. 1,5 óra időtartamú. Hordozható, egyéni, hangmondásos készülékek "vezetik” a kirándulókat a látnivalók között.

Felnőtt: 2.500 Ft

Diák, nyugdíjas: 1.200 Ft

Családi (2 felnőtt és 2 gyerek): 4.500 Ft

A túrákat június 1. és augusztus 31. között hetente két napon, szerdán 11 és 14, szombaton 11 órakor indítjuk minimum 8 fő jelentkezése esetén.

Kis-Balaton Ház

Zalavár, Vársziget Tel.: 06-83/710-002

Nyitva tartás:

március 1-jétől november 30-ig, 9-12 óráig, 13-17 óráig

Kis-Balaton Ház belépődíjai

Felnőtt jegy: 750 Ft
Felnőtt csoportos jegy (min. 10 fő): 600 Ft
Diák és nyugdíjas jegy: 450 Ft
Diák és nyugdíjas csoportos jegy (min. 10 fő): 300 Ft
Családi jegy (2 felnőtt és 2 gyerek): 1.800 Ft

Kerékpár kölcsönzés

1 óra: 750 Ft
2 óra: 1.500 Ft
3 órától: 3.000 Ft

A millennium évében Zalavár - Várszigeten nyitotta meg kapuit a Kis-Balaton Ház, amely bemutatja a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer természeti értékeit, a Balaton vízminőségének védelmében betöltött szerepét, szemléleti a térség történeti és néprajzi vonatkozásait, értékeit.

Kis-Balaton Ház és környéke

A fogadóteremben található terepasztal felújításával a környező területet és a Kis-Balatont hozzuk közelebb a látogatókhoz. Új elemként itt kapott helyet a Kis-Balatoni növényvilág szélesebb körű bemutatása is.

A vízvédelmi teremben a zárt, természetvédelmi területen elhelyezett webkamerák hozzák közel a látogatókhoz az egyedülálló természeti környezetet. A Kis-Balatonon 3 helyen szereltük fel a kamerákat, melyeket a kiállító teremből, egy régi ladikban ülve váltani, a kamerákat mozgatni és zoom-olni lehet. A víz sokféleségét láttató vízkiállítás, valamint a mikroszkopikus élőlények is itt kaptak helyet termekben. A "hangos vezetés” és a tablók három nyelven (magyar, angol, német) adnak tájékoztatást a Kis-Balaton szükségességéről, a vízvédelmi rendszer műszaki megvalósításáról. Az interaktív bemutatások sem maradhattak ki, számítógépes játék és információs rendszer várja az erre fogékony érdeklődőket.

Sajdik Ferenc kedves karikatúrája pedig információt nyújt a tápláléklánc körforgásáról.

A kiállító terem elején, a kis fahídnál régészeti feltárással megnyitott sírhelyek, majd Karoling-kori gazdasági épület belső szerkezete látható. Zalavár és környezetének történelméről a középkori várak hangulatát idéző helyben de a mai kornak megfelelő technikai eszközök felhasználásával tájékozódhat a látogató. A víz alatti állatvilágot egy "akváriumba” lépve, vetített filmmel tettük láthatóvá. Tovább haladva az érdeklődők a nádi élet sajátos eszközeivel, tárgyaival ismerkedhetnek meg. Szkok Iván festőművész képei pedig a természetet varázsolják elénk. Fekete Istvánról is megemlékezünk, természetesen a kiállításban helyet kapott az elmaradhatatlan Tüskevár megjelenítése. Továbbsétálva a "sötétség leple alatt" ismerkedhet meg a látogató a mocsárvilág fényeivel, hangjaival, illatával.

A moziban filmek által nyerhet bepillantást a látogató a Kis-Balaton varázslatos világába, de ugyanígy megismerkedhet hazánk más, szépségekkel teli vizes élőhelyeivel (Balaton, Gemenc, Szigetköz, stb.), vagy akár a magyar vízgazdálkodás különleges eseményeivel is.

Az emeleten dioráma segítségével mutatjuk be a téli és nyári berek élővilágát, ahova már a felvezető lépcső is különleges élményt nyújt.

A dioráma melletti termet alkalmassá tettük az ide érkező gyerekcsoportok számára a látottak megbeszélésére, rajzolásra. A rajzokból kiállítás látható.

A Kis-Balaton Ház mellett található további látnivalók:

Cirill-Metod emlékmű
Szent Adorján-bazilika ásatása
Szent István kápolna

A Kis-Balaton Ház és a kápolna közötti területen elkészült a vízi játszótér, mely több részből áll. A központi helyet a "vizes” rész foglalja el, ahol a víz útját, erejét, felhasználhatóságát láthatják játékos formában a gyerekek. A pihenőkkel, szép környezetben készült "hagyományos” játékok várják a kisebb és nagyobb korosztályt egyaránt.

A Kis-Balaton Ház mellett, a kerékpárúthoz kapcsolódóan megnyitott a Kis-Balaton Kerékpáros Ház, melyben kölcsönzési lehetőség (gyermek és felnőtt kerékpárok) és szervezett túrákra való jelentkezés várja a biciklizés szerelmeseit.

Kerékpárút

A kerékpárút a Kerékpáros Háztól kb. 250 méterre indul, és aszfaltozott töltésen halad a Zalavár – Balatonmagyaród összekötő útig. A kerékpárút mellett kilátót építettünk egy meglévő zsilipre (a zsilipszerkezet is látható). A kilátóból a Kis-Balaton I. ütemét (a Hídvégi-tavat), az állat és növényvilágát, a környező természeti területet figyelheti meg a látogató. A bicikliút a már meglévő Madárvárta szomszédságában ér véget. A különleges faszerkezetű építményből, lesből figyelhető meg a madárvilág. A kilátó, és a Madárvárta mellett pihenőhelyek kerültek kialakításra.

A Kis-Balatonon, a Zalavári híd és a Madárvárta között lévő kerékpárút (Hídvégi tó északi része) 2012. december 1-től csak a Zalavári híd és a kilátó között használható. Az út további része a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. ütem projekt megvalósításához tartozó építési munkák miatt lezárásra kerül. Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy az építési területre a belépés tilos.

A lezárás várhatóan 2013. június 30-ig tart.

A tervezett látogatásuk előtt ezen, vagy a www.kisbalaton.hu honlapon az aktuális helyzetről szíveskedjenek tájékozódni.

Kányavári sziget és környéke

A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer területén csak a Kányavári sziget látogatható kísérő nélkül, szabadon. Egyedülálló a növény és állatvilág, különleges a fahíd, a szép környezet pedig pihenésre kiválóan alkalmas.

A mozgássérültek, gyermekkocsis családok szigetre való bejutását a hídszerkezet egyedisége miatt egy "komp” beállításával oldottuk meg, mely igény esetén minden látogatót a szigetre szállít.

A Kányavári szigeten sétálóutak, szalonnasütő helyek, játékra alkalmas területek találhatók. A sziget partján körben a jeggyel rendelkező horgászok hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek. Kilátóból tekinthetünk rá a Hídvégi-tóra és környékére. A Búbos vöcsök tanösvényen végighaladva megismerhetik a látogatók a környék jellemző madárvilágát. Az infrastrukturális fejlesztésnek köszönhetően mosdók és vízvételi hely szolgálják ki a látogatók igényeit.

Kápolnapusztai bivalyrezervátum

A Kányavári-szigettől nem messze, a Balatonmagyaród - Zalakomár közötti úttól keletre található. A bivalyrezervátumot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park működteti.

Fekete István emlékszoba és Matula bácsi kunyhója

A két látnivaló egymás mellett, a Diás-szigeten található, csak előzetes bejelentés alapján, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park engedélyével látogatható.

Kis-Balatont Zala megye 7 természeti csodája közé választották.

Forrás: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapja

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK