2024.05.15., szerda - Zsófia, SzonjaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A le­sza­ka­dó ré­te­ge­kért

2010. szeptember 14. kedd, 17:05
Címkék:

Si­ke­re­sen sze­re­pelt a me­gye hét könyv­tá­ra az „Új szol­gál­ta­tá­sok Za­la me­gye könyv­tá­ra­i­ban – élet­hosszig tar­tó ta­nu­lás tá­mo­ga­tá­sa könyv­tá­ri kör­nye­zet­ben” cí­mű TÁMOP-pro­jek­ten.

Könyv­tár­fej­lesz­tés az esély­te­rem­té­sért

A prog­ram­ban sze­rep­lő in­téz­mé­nyek (De­ák Fe­renc Me­gyei Könyv­tár, a za­la­eger­sze­gi, nagy­ka­ni­zsai, keszt­he­lyi, len­ti és letenyei vá­ro­si könyv­tár, va­la­mint a Za­la Me­gyei Kór­ház szak­könyv­tá­ra) kon­zor­ci­u­mi szer­ző­dés ke­re­té­ben hasz­nál­hat­ják fel a 77 mil­lió fo­rint össz­költ­sé­gű tá­mo­ga­tást.

Mint az a De­ák Fe­renc Me­gyei Könyv­tár­ban meg­tar­tott pro­jekt­nyi­tó ren­dez­vé­nyen el­hang­zott: a ter­ve­zett fej­lesz­té­sek és prog­ra­mok a me­gye la­kos­sá­gát hoz­zák ked­ve­zőbb hely­zet­be; kü­lö­nös te­kin­tet­tel a kis­tér­sé­gek­ben, fal­vak­ban élők­re. A könyv­tá­ri há­ló­zat kor­sze­rű, 21. szá­za­di ki­hí­vá­sok­nak meg­fe­le­lő fej­lesz­té­se ugya­nis stra­té­gi­ai fon­tos­sá­gú, egy ap­ró­fal­vas te­le­pü­lés­szer­ke­ze­tű, le­sza­ka­dó ré­te­gek­kel ter­helt me­gyé­ben.

Kiss Gá­bor, a kon­zor­ci­u­mot ve­ze­tő me­gyei könyv­tár igaz­ga­tó­ja és a pro­jekt ve­ze­tő­je el­mond­ta: a pá­lyá­zat cél­ja – az előt­tük ál­ló fel­ada­tok­hoz ha­son­ló­an – sok­ré­tű.

Az ol­va­sá­si kul­tú­ra fej­lesz­té­se, az internethasználat nép­sze­rű­sí­té­se, vagy ép­pen kul­tu­rá­lis prog­ra­mok szer­ve­zé­se egya­ránt ré­sze a szol­gál­ta­tás­bő­ví­tés­nek. A kö­vet­ke­ző két év­ben sor ke­rül eze­ken kí­vül honlapfejlesztésekre, az is­ko­lai és kis­te­le­pü­lé­si könyv­tá­rak ál­lo­má­nya­i­nak fel­dol­go­zá­sá­ra, kép­zé­sek szer­ve­zé­sé­re.

Infokommunikációs esz­kö­zök és adat­bá­zis­ok ki­épí­té­sé­vel és hasz­ná­la­tá­val a le­sza­ka­dó tár­sa­dal­mi ré­te­gek könyv­tár­hasz­ná­la­tát is sze­ret­nék bő­ví­te­ni. A pro­jekt ki­emelt cél­cso­port­jai kö­zött ugya­nis a di­á­ko­kon túl a mun­ka­nél­kü­li­ek, a fo­gya­ték­kal élők és a hal­mo­zot­tan hát­rá­nyos hely­ze­tű­ek is sze­re­pel­nek. A kon­zor­ci­um­ban sze­rep­lő könyv­tá­rak fej­lesz­té­sé­nek ezért egyik leg­főbb cél­ja az esély­te­rem­tés, fel­zár­kóz­ta­tás.

A fej­lesz­té­sek so­rán a könyv­tá­rak csat­la­koz­hat­nak a nagy, or­szá­gos le­lő­hely-nyil­ván­tar­tás­ok­hoz (MOKKA-ODR), mely to­vább bő­ví­ti az in­for­má­ci­ós le­he­tő­sé­ge­ket. A jö­vő­ben lét­re­jö­het egy kö­zös el­éré­si fe­lü­let (Za­lai Tu­dás­tár) is, ame­lyen ke­resz­tül min­den szol­gál­ta­tás hoz­zá­fér­he­tő lesz. A pá­lyá­zat le­he­tő­sé­get te­remt a könyv­tá­ros­ok to­vább­kép­zé­sé­re is.

A nyi­tó­ren­dez­vé­nyen részt vett Sö­rény Edi­na, a Nem­ze­ti Erő­for­rás-mi­nisz­té­ri­um Könyv­tá­ri Osz­tá­lyá­nak ve­ze­tő ta­ná­cso­sa, aki „Kor­sze­rű tu­dás­tá­rak a 21. szá­zad­ban” cím­mel tar­tott elő­adást. Sze­rin­te a könyv­tá­rak­nak a jö­vő­ben az is­me­re­tek­hez és kul­tú­rá­hoz va­ló hoz­zá­fé­rés, va­la­mint az esély­te­rem­tés szín­he­lye­i­vé kell vál­ni­uk. A kö­ve­tke­ző évek pe­dig a digitalizá­cióról szól­nak majd.

A za­lai könyv­tá­ri kon­zor­ci­um pá­lyá­za­ti si­ke­re nem előz­mé­nyek nél­kül va­ló: ko­ráb­ban a TIOP ke­re­té­ben már nyer­tek fej­lesz­té­si tá­mo­ga­tást. A mos­ta­ni TÁMOP-prog­ram­mal tu­laj­don­kép­pen a már el­kez­dett fej­lesz­té­se­ket töl­tik meg tar­ta­lom­mal.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK