2024.05.15., szerda - Zsófia, SzonjaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A levéltárak felelőseként

2010. augusztus 24. kedd, 11:48
Címkék:

Lapunk múlt heti számában beszámoltunk arról, hogy dr. Gyimesi Endre polgármester, Zalaegerszeg országgyűlési képviselője 16 év polgármesterség után októbertől a magyarországi levéltárak működéséért és fejlesztéséért felelős miniszteri biztos lesz államtitkár-helyettesi rangban. (A zalaegerszegiek először 1994-ben szavaztak bizalmat Gyimesi Endrének, aki a megyei levéltár igazgatója volt, majd négy cikluson keresztül újraválasztották. Az első két választás során pártonkívüliként, a polgári összefogás jelöltjeként nyert, a Fideszbe 1999-ben lépett be.) 

 

Dr. Gyimesi Endre miniszteri biztosi munkájáról

– Most az egyik legfontosabb területére kerültem a hajdani szakmámnak, hiszen a levéltári szakterületnek az ellenőrzése, a különféle levéltárak közötti munka koordinálása, a kormány, valamint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a szakma közötti együttműködés irányítása lesz a feladatom – válaszolja érdeklődésünkre dr. Gyimesi Endre.

– Hány levéltár koordinálását jelenti majd a munkája, és melyek a legfontosabb tennivalók?
– Magyarországon összesen 86 levéltár van a fővárosi és az országos levéltárral együtt. Ezek között különböző típusúak vannak, így az önkormányzati fenntartásúak, az egyházi, az egyetemi, főiskolai, a különféle szaklevéltárak és természetesen speciális levéltárak is működnek.

Sok olyan tennivaló van, amit koordinálni kell, és sok olyan lehetőség is, amit közösen kell megragadnunk, mint például az európai uniós pályázatok elnyerése. Rendkívül fontos a felgyorsult elektronizálás következtében az archiválás megteremtése, a digitalizálás és természetesen a munka anyagi forrásának megteremtése. Ha ugyanis a történeti iratok elpusztulnak, akkor valahol a történelmünknek egy szelete pusztul el.

A nyár folyamán benyújtottam a parlamentnek egy törvényjavaslatot az egyes levéltári anyagok kutathatóságának a felülvizsgálatára. Nagyon szép területet vállaltam el a miniszterelnök úr felkérésére, és úgy látom, a szakmabeliek is örültek nekem. Nyilván az elképzeléseim megvalósításához pénzre van szükség, nos, hogy mennyi áll majd rendelkezésre, azt még nem tudom megmondani.

– Egyáltalán, hogyan merült fel a miniszteri biztosság?
– Az országgyűlési választások előtt Orbán Viktor minden akkori országgyűlési képviselővel elbeszélgetett, így velem is. Akkor jeleztem, hogy a két funkciót nem feltétlenül szeretném ellátni a jövőt illetően. Én ugyan fordítva gondoltam akkor, úgy, hogy az országgyűlési választásokon nem indulnék, hanem csak a polgármesterválasztáson, de a miniszterelnök úr arra kért, vállaljam el az országgyűlési képviselőjelöltséget, mert úgy gondolja, győzni fogok. És majd utána megbeszéljük a továbbiakat. Erre a beszélgetésre nyár elején került sor, és ezt a végeredményt hozta.

– Munkája mennyire köti Budapesthez?
– A munkaidőm kötetlen, magam osztom be. Úgy tervezem, hogy a hét első felében leszek a fővárosban, a második felében Zalaegerszegen. Eddig is hét munkanapom volt, így lesz a jövőben is.

– Itt a városban hol lesz majd a székhelye?
– Mint a város egyéni országgyűlési képviselője, városi ügyekben a Fidesz-irodán kereshetnek fel, ott lesznek a fogadóóráim is. Szakmai kérdésekben pedig el tudnék képzelni egy szorosabb kapcsolatot egykori munkahelyemmel, a levéltárral. Hogy abban az épületben – az egykori megyeházán – ki lehetne-e alakítani egy irodát számomra, még nem tudom, szeretnék ennek a közeljövőben utánajárni.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK