2024.05.15., szerda - Zsófia, SzonjaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A Szent Ilona kápolna javára

2010. szeptember 21. kedd, 07:44
Címkék:

Az 1200-as évek­ben a Nádasdy-Darabos csa­lád bir­to­ká­ba ke­rült Teskánddal együtt Dobron (mai ne­vén Dobronhegy), ahol a Da­ra­bos csa­lád a 13. szá­zad má­so­dik fe­lé­ben egy kis temp­lo­mot emel­te­tett Szent Mik­lós tisz­te­le­té­re. A ré­gi fa­lu a tö­rök dú­lás kö­vet­kez­té­ben ugyan el­pusz­tult, de ké­sőbb új­ra te­le­pült szom­szé­dos domb­há­ta­kon, ká­pol­ná­ja azon­ban „he­lyén ma­radt”. A tör­té­ne­tet azon az ün­nep­sé­gen idéz­ték fel, me­lyen a Boncodföldei Ró­mai Ka­to­li­kus Egy­ház­köz­ség és a Dobronhegy Üdü­lő­fa­lu­ért Fa­lu­szé­pí­tő és Pol­gár­őr Egye­sü­let együtt­mű­kö­dé­si meg­ál­la­po­dást írt alá a 18. szá­zad­tól Szent Ilo­na ne­vét vi­se­lő ká­pol­na ja­vá­ra.
 

Boncodfölde, Dobronhegy és Teskánd összefogott

A fel­jegy­zé­sek sze­rint 1838-ban, majd 1939-ben ta­ta­roz­ták. Ez utób­bi idő­pont­ban az Or­szá­gos Mű­em­lék­vé­del­mi Fel­ügye­lő­ség anya­gi tá­mo­ga­tá­sá­val zaj­lott a re­no­vá­lás, amit ku­ta­tás elő­zött meg. A Szent Ilo­na ká­pol­nát az el­telt év­szá­zad­ok alatt több­ször ma­gá­ra hagy­ták, az or­szá­gos mű­em­lé­ki vé­dett­sé­gű (!) ima­há­zat azon­ban az el­múlt év­ti­ze­dek­ben is el­ke­rül­te a fi­gye­lem.

 

dobronhegy1.jpg

 

2009 ta­va­szán la­kos­sá­gi kez­de­mé­nye­zés in­dult a ká­pol­na kör­nye­ze­té­nek rend­be té­te­le ér­de­ké­ben – vá­la­szolt a kér­dés­re Ba­ra­bás Er­zsé­bet, Dobron­hegy pol­gár­mes­te­re. – Ön­kor­mány­za­tunk a teskándi hely­ha­tó­ság tá­mo­ga­tá­sá­val pá­lyá­za­tot nyúj­tott be a me­gyei köz­gyű­lés­hez. Az el­nyert száz­ezer fo­rint­ból a tűz­ol­tó­ság se­gít­sé­gé­vel ki­vág­tuk az el­szá­radt fá­kat, a meg­ha­gyott két hárs­fát pe­dig meg­tisz­tí­tot­tuk szá­raz ága­i­tól.

Ezután a két te­le­pü­lés ön­kor­mány­za­ti dol­go­zói és la­ko­sai le­ka­szál­ták az el­bur­ján­zott nö­vény­ze­tet. Mél­tó kör­nye­ze­tet si­ke­rült ki­ala­kí­ta­nunk a ká­pol­ná­nak, mely­nek fel­újí­tá­sa ér­de­ké­ben fel­vet­tük a kap­cso­la­tot a Kul­tu­rá­lis Örök­ség­vé­del­mi Hi­va­tal keszt­he­lyi iro­dá­já­val és a Gö­cse­ji Mú­ze­um­mal. Cé­lunk a tel­jes re­konst­ruk­ció, de a ku­ta­tást is foly­tat­ni kí­ván­juk. Sze­ret­nénk még töb­bet meg­tud­ni a ká­pol­ná­ról és egy­ko­ri te­le­pü­lé­sé­ről ab­ban bíz­va, hogy mind­ez­zel egy újabb fény­ko­ra jö­het el a Szent Ilo­na ká­pol­ná­nak.

2010-ben új­ra pá­lyáz­tak a me­gyei köz­gyű­lés­hez, hogy a milejszegi volt is­ko­lá­ból szár­ma­zó pa­do­kat ki­cse­rél­hes­sék temp­lom­hoz il­lő ülő­al­kal­ma­tos­sá­gok­ra. A ka­pott tá­mo­ga­tást a dobronhegyi és teskándi ön­kor­mány­zat ki­egé­szí­tet­te. Szent­mi­sén szen­tel­ték fel az új temp­lom­pa­do­kat, me­lye­ket Sa­la­mon Sán­dor pálfiszegi asz­ta­los ké­szí­tett.

 

dobronhegy2.jpg

 

Szalai At­ti­la, az egy­ház­köz­ség plé­bá­no­sa és Né­meth Fe­renc egye­sü­le­ti el­nök ír­ta alá az együtt­mű­kö­dé­si meg­ál­la­po­dást, me­lyet el­lá­tott kéz­je­gyé­vel Ba­ra­bás Er­zsé­bet, Dobronhegy va­la­mint Tóth Ist­ván Jánosné, Teskánd pol­gár­mes­te­re.
A szentmisével egybekötött ün­nep­sé­gen a cson­ka­hegy­há­ti ál­ta­lá­nos is­ko­la Bor­sos Mik­lós ve­ze­tet­te Salta­rello Tánc­együt­te­se re­ne­szánsz és ba­rokk tán­co­kat mu­ta­tott be.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK