2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Arcrekonstrukció és tárlatvezetések

2015. június 22. hétfő, 07:54
Címkék:

Öt helyszín várta a közönséget szombat este a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozaton. A Göcseji Múzeum és a Göcseji Falumúzeum mellett a Zalaegerszegi Törvényszék épületébe, a Városi Hangverseny és Kiállítóterembe, valamint idén először a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárba is ellátogathattak az érdeklődők.

muzej 1

Bemutatták a Czobor-hagyatékot

A Göcseji Múzeumban bemutatásra került a város egykori polgármesterének, Czobor Mátyásnak a hagyatéka, melyet néhány hete vásárolt meg az intézmény egy több hónapos gyűjtőakció után. A tárgyegyüttesről, valamint a néhai polgármester életről Béres Katalin történész, muzeológus tartott előadást.

Az este folyamán rendhagyó tárlatvezetések (Megyeri Anna történész, Straub Péter és Orha Zoltán régész, Németh János keramikusművész vezetésével), arcrekonstrukció készítés (Kiss Ágnes Katinka festőművész, restaurátor irányításával), koncertek (Kalandárisum, Zsoldos "Báró" Zoltán, ifj. Horváth Károly), valamin régészeti, irodalmi és művészettörténeti előadások is várták a betérőket. A hagyományokhoz híven idén is fel lehetett szállni a rabomobilra, a falumúzeumba pedig busz szállította a vendégeket. A skanzenben a Kölcsey-gimnázium Ripacsok Irodalmi Színjátszó Köre is színpadra lépett Paraszt Párisz, avagy a göcseji alma dicsérete című népszínművével.

muzej 2

A Zalaegerszegi Törvényszéken dr. Sorok Norbert törvényszéki elnök kalauzolta a látogatókat, bemutatva többek között a város legrégibb középületének történetét. A bíróság dísztermében pedig Farkas Alexandra, Csalló Gergely és Pánczél Kristóf adott koncertet.

A könyvtárban Zala megye régi térképeken címmel nyílt kiállítás, ezen kívül terítékre kerültek a "páncélszekrény kincsei" Cserhalmi Henriette könyvrestaurátor vezetésével.

muzej 4

A Városi Hangverseny és Kiállítóteremben "Megőrzött kulturális emlékeink a holokauszt után" címmel nyílt tárlat a magyar zsidó képzőművészet örökségéből. A kecskeméti Katona József Múzeumból érkezett páratlan anyag a 20. század első felében élt neves képzőművészek (például Fényes Adolf, Anna Margit, Ámos Imre, Farkas István) munkáiból válogat. A kiállítást Árvai József, a Zsidó Hitközség elnökhelyettese, valamit ifj. Gyergyádesz László művészettörténész nyitotta meg.

muzej 3

(A zsinagógában nyílt tárlatról – mely augusztus végéig látogatható – a későbbiekben részletesen beszámolunk.)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK