2024.05.04., szombat - Mónika, FlóriánZalaegerszeg időjárása

Archivum

Átalakuló levéltárak

2012. április 06. péntek, 13:15
Címkék:

A Magyar Országos Levéltárhoz kerülnek a közeljövőben a megyei levéltárak, beolvasztásukról kormányhatározat született. Június elsejétől pedig az országos levéltár átalakul Magyar Nemzeti Levéltárrá. Dr. Gyimesi Endre levéltári miniszteri biztos érdeklődésünkre megerősítette: attól, hogy a levéltárak az államhoz kerülnek a helyi, szakmai önállóságukat megtartják.

Ugyancsak változások várhatók a megyei múzeumi és könyvtári rendszerben is. Kormányhatározat írja elő (Magyar Közlöny 38. Szám 7046-7047 oldal) hogy a települési önkormányzatoknak munkacsoportot kell kialakítania a kötelező kulturális feladatainak és az ahhoz kapcsolódó finanszírozási megoldások kidolgozására. A kormány úgy döntött, hogy "az állami tulajdonba és fenntartásba került megyei könyvtárak, múzeumok, közgyűjteményi feladatokat ellátó alapítványok... a megyeszékhely megyei jogú városok fenntartásába kerüljenek. A megyei múzeumok tagintézményei pedig a területi elhelyezkedésük szerint illetékes önkormányzatok fenntartásába kerülnek.

Ezzel kapcsolatban Gyimesi Endre megjegyezte: a múzeumi szakemberek most azon fáradoznak, hogy a nagyobb régiót érintő szakterületek - régészet, néprajz - állami fenntartásban maradjanak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK