2024.05.16., csütörtök - Mózes, BotondZalaegerszeg időjárása

Archivum

Au­di­o­vi­zu­á­lis em­lék­gyűj­tés

2010. szeptember 21. kedd, 11:39
Címkék:

Tör­té­nel­mi té­má­jú do­ku­men­tum­fil­me­ket for­gat az idei tan­év­ben a Zrí­nyi Mik­lós Gim­ná­zi­um né­hány di­ák­ja két ta­nár, Gyimesi Már­ton (tör­té­ne­lem) és Karvalits Le­ven­te (moz­gó­kép és mé­dia­is­me­ret) se­gít­sé­gé­vel. Az is­ko­la si­ke­re­sen pá­lyá­zott ugya­nis a TÁMOP au­di­o­vi­zu­á­lis em­lék­gyűj­tés, „oral-history” el­ne­ve­zé­sű pro­jekt­jé­re.

 

 Gyimesi Márton és Karvalits Levente.

Tör­té­nel­mi ese­mé­nyek részt­ve­vő­it ke­re­sik a zrínyisek

A do­ku­men­tum­fil­mek Ma­gyar­or­szág 1939–89 kö­zöt­ti fon­tos tör­té­nel­mi ese­mé­nyit dol­goz­zák fel; za­lai túl­élők, szem­ta­núk vagy ép­pen egy­ko­ri ak­tív sze­rep­lők köz­re­mű­kö­dé­sé­vel, meg­szó­lí­tá­sá­val. Gyimesi Már­ton ér­dek­lő­dé­sünk­re el­mond­ta: el­ső­sor­ban a II. vi­lág­há­bo­rú, a ho­lo­ka­uszt, 1956 és a rend­szer­vál­to­zás ke­rül majd fó­kusz­ba. A prog­ram nem tit­kolt cél­ja, hogy a di­á­kok job­ban meg­is­mer­jék a 20. szá­zad sors­for­dí­tó ese­mé­nye­it.

A sze­rep­lők­kel va­ló be­szél­ge­tés egy­faj­ta le­he­tő­ség, hogy a gye­re­kek ne csak le­xi­ká­li­san, tan­könyv­sze­rű­en ta­lál­koz­za­nak az el­múlt fél év­szá­zad drá­mai pil­la­na­ta­i­val, ha­nem át is érez­zék ezek sú­lyát. A za­lai in­ter­jú­ala­nyok mi­att pe­dig hely­tör­té­ne­ti vo­nat­ko­zá­sa is lesz a több hó­na­pos mun­ká­nak.

Karvalits Le­ven­te, a pro­jekt ve­ze­tő­je hoz­zá­fűz­te: mind a tör­té­ne­lem­ta­ní­tás, mind pe­dig a mé­dia­is­me­ret-ok­ta­tás szem­pont­já­ból fon­tos ez a prog­ram. A részt­ve­vő nyolc-tíz di­ák a kö­vet­ke­ző ki­lenc hó­nap­ban a ka­me­ra­hasz­ná­lat­ról, vá­gá­si tech­ni­kák­ról, in­ter­jú­kész­tés­ről, szer­kesz­té­s­ről is sok hasz­nos is­me­re­tet sze­rez.

A jú­ni­u­sig tar­tó prog­ram so­rán hu­szon­öt 20–40 per­ces kis­film ké­szül, me­lyek­hez ta­lál­tak már né­hány in­ter­jú­alanyt. (Pél­dá­ul az is­ko­la egy­ko­ri rajz­ta­ná­rát, Sza­bolcs Pé­ter szob­rász­mű­vészt, aki 1989. már­ci­us 15-én a za­la­eger­sze­gi el­len­zék ne­vé­ben mon­dott ün­ne­pi be­szé­det.) Vár­ják még azon­ban olyan sze­mé­lyek je­lent­ke­zé­sét, akik éle­tük va­la­me­lyik sza­ka­szá­ban ré­sze­sei vol­tak az em­lí­tett idő­szak fon­tos tör­té­nel­mi ese­mé­nye­i­nek, és szí­ve­sen ka­me­ra elé áll­ná­nak.

pro­jekt nyi­tá­nya­ként a két fi­a­tal ta­nár is részt vesz egy két­szer har­minc­órás fel­ké­szí­tő tan­fo­lya­mon, ahol meg­ta­nul­ják, ho­gyan kell az ef­fé­le ok­ta­tá­si stú­di­u­mo­kat ha­té­ko­nyan le­ve­zé­nyel­ni, va­la­mint hogy a film­rög­zí­tés és tör­té­ne­lem­ta­ní­tás mi­ként tud har­mo­ni­ku­san össze­kap­cso­lód­ni.

A pá­lyá­zat­ban az or­szág szá­mos más kö­zép­is­ko­lá­ja – köz­tük né­hány za­lai – is részt vesz, ezért az el­ké­szült több tu­cat do­ku­men­tum­film egy össze­sí­tett internetes tár­hely­re ke­rül. A „gyűj­te­mény” a jö­vő­ben a tör­té­ne­lem­ok­ta­tás se­géd­anya­ga lesz.
A Zrí­nyi-gim­ná­zi­um két má­sik pá­lyá­za­ton is si­ke­re­sen sze­re­pelt; mind­ezek rész­le­te­i­ről – la­punk meg­je­le­né­sé­vel egy idő­ben – szep­tem­ber 21-én szá­mol­nak be egy pro­jekt­nyi­tó ün­nep­ség ke­re­té­ben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK