2024.05.15., szerda - Zsófia, SzonjaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Az élhetőbb Kispáliért

2010. szeptember 21. kedd, 10:02
Címkék:

– Ki­emel­ten fon­tos­nak tart­juk a he­lyi ter­mé­sze­ti és épí­tett ér­té­ke­ink ere­de­ti ál­la­pot­ban tör­té­nő meg­őr­zé­sét, il­let­ve szük­ség sze­rin­ti fel­újí­tá­sát. Emel­lett min­den le­he­tő­sé­get meg­ra­ga­dunk te­le­pü­lé­sünk fej­lesz­té­se ér­de­ké­ben – fo­gal­maz­za meg tö­mö­ren cél­ja­i­kat Fran­kovics And­rás, Kispáli pol­gár­mes­te­re.
 

kispali1.jpg

Fejlesztés és értékmegőrzés

Mint el­mond­ja, a fa­lu örök­sé­gé­nek szá­mí­tó, 1928-ban köz­mun­ká­val épült ele­mi is­ko­la és ká­pol­na – amely 1975 óta egy­há­zi cé­lo­kat szol­gál – fel­újí­tá­sa is en­nek je­gyé­ben kez­dő­dött meg.  A ki­vi­te­le­zés el­ső há­rom üte­me – a tel­jes te­tő­fel­újí­tás, az­tán az elekt­ro­mos és fű­té­si rend­szer kor­sze­rű­sí­té­se, va­la­mint a vi­ze­se­dés el­le­ni tel­jes szi­ge­te­lés, a pa­do­zat cse­ré­je, a va­ko­lat­fes­tés – már be­fe­je­ző­dött, a bel­ső tér át­adá­sá­ra ok­tó­ber el­ső fe­lé­ben ke­rül sor. Ezt kö­ve­tő­en a kül­ső hom­lok­za­tot is fel­újít­ják.

– Azért ké­szül több ütem­ben ez a be­ru­há­zás, mert saj­nos kül­ső for­rás be­vo­ná­sá­ra nem volt le­he­tő­sé­günk – foly­tat­ja a pol­gár­mes­ter. – Min­den az ön­kor­mány­zat for­rá­sa­i­ból és a la­kos­ság össze­fo­gá­sá­val va­ló­sul meg.

Majd hoz­zá­te­szi, hogy ez­zel még nincs vé­ge a fo­lya­mat­ban lé­vő fej­lesz­té­sek­nek. A fa­lu­ház most ka­pott új te­tőt, s je­len­leg 200 mé­ter­nyi ivó­víz- és csa­tor­na­ve­ze­ték ki­épí­té­se van fo­lya­mat­ban a fa­lu észa­ki ol­da­lán. A dé­li ré­szen pe­dig ve­gyes ipa­ri és szol­gál­ta­tó öve­ze­tet ala­kí­tot­tak ki – a meg­va­ló­su­lás az en­ge­dé­lye­zé­si sza­kasz­ban van – a he­lyi la­kos­ság szá­má­ra mun­ka­hely­te­rem­tés cél­já­ból.

 

kispali2.jpg

 

Ez­zel egy idő­ben a te­le­pü­lé­sünk bel­te­rü­let­ének nyu­ga­ti és ke­le­ti ha­tá­rán ut­cát je­löl­tek ki. Be­lát­ha­tó időn be­lül a la­kos­ság össze­fo­gá­sá­val, el­fo­gad­ha­tó mér­té­kű anya­gi rá­for­dí­tás­sal több mint 50 la­kó­te­lek ki­ala­kí­tá­sá­ra nyí­lik le­he­tő­ség a ren­de­zé­si terv fo­lya­mat­ban lé­vő el­ké­szí­té­se ré­vén.

– Ön­kor­mány­za­tunk­nak fő tö­rek­vé­se, hogy a kor­nak meg­fe­le­lő szín­vo­na­lon,  mi­nél kom­for­to­sab­bá, ren­de­zet­teb­bé és él­he­tőb­bé váljék Kispáli – mond­ta vé­ge­ze­tül Frankovics And­rás pol­gár­mes­ter. 

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK