2024.05.15., szerda - Zsófia, SzonjaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Az órák bűvöletében

2010. november 16. kedd, 11:15
Címkék:

 Különleges hangulatú kiállítást tekinthettek meg a napokban az érdeklődők a Teleki-kollégiumban. Preisz József, aki már 48 éve javítja a város és a megye lakóinak időmérőit, az elmúlt évtizedekben gyűjtött óráiból, szerszámaiból mutatott be tárlatot. Mintegy bemelegítőként. Álma ugyanis, hogy 50 éves szakmai munkáját egy állandó kiállítással koronázza meg. Ez méltán egészítené ki életművét, a világon egyedülálló földi toronyórát, a zalaegerszegi Hevesi-színház előtt, amely szintén az ő nevéhez köthető.

 zeg51.jpg

 

Állandó kiállításon mutatná be gyűjteményét

– Régi óra halkan jár, mondja egy nem mai sláger. Igaz ez?
– Akár igaz is lehet, és ezt a dalt én is szeretem, bár a táncoló páros óra nem az én stílusom. De van, akinek ez a féltett kincs, akár egy kellemes emlék okán.

– Gyűjteményének melyik az első darabja?
– Az első órámat ötödikes koromban kaptam, amikor már mindenkinek volt. Egy NDK-s sportórát. Az sajnos már nincs meg. De amikor 1962-ben kezdtem a szakmát, már félretettem egy Pobeda-órát, mert különlegesnek számított. Nem gondoltam akkor, hogy gyűjteményt hozzak létre. Aztán észrevétlenül nőtt a darabok száma (a legrégebbi 170 éves), és azt vettem észre, hogy akár komolyabban is foglalkozhatnék ezzel. De még nem vagyok teljesen felkészülve.

– Van még rá két éve... Egyébként hogy viszonyul az időhöz?
– Jól állok vele. Fontos, hogy ha megyek valahova, el ne késsek. Az órákban is a precizitást és megbízhatóságot szeretem. Egyébként a saját karórámat ritkán hordom, de hűséges vagyok hozzá. Nem teszek mindennap másik órát a kezemre. Csak a kuncsaftokét, amelyeket javítok – teszi hozzá tréfásan. – A munkahelyemen szinte meg se hallom az óraketyegést, de otthon már nem szeretem hallgatni. Ott legyen csend.

– Akkor kakukkos órája sincs?
– Nincsen, de nem régen javítottam egyet. Azok között is vannak nagyon szép darabok. Általában az erdészek vásárolnak ilyent.

– Egy óra jellemzi a tulajdonosát?
– Elárul róla néhány dolgot. A fiatalok mindig az aktuális divat szerint választanak. Bár mostanában van egy nosztalgiahullám, behozzák a nagypapától örökölt zsebórát javításra. És van, akinek egyben az óra ékszer, státusszimbólum is – mondja Preisz József, aki Zalaegerszeg első óra-ékszer  boltjának első munkatársa volt. – Olyan mesterem volt Pesten, aki türelmes volt velem.

A fülén ültem, a nyakán csüngtem, hogy mindent megtanuljak. Olyan szerszámokkal dolgozott, amiről azt sem tudtam, eszik vagy isszák, pedig az iskolát kiváló tanulóként, 6 hónap felmentéssel végeztem el. A későbbiekben nagyon sokat köszönhettem a cégnek. Számos külföldi tanulmányútra eljutottam – feltehetően a megérdemelt munka jutalmául, hiszen volt olyan hónap, hogy közel 400 órát javított.

– Manapság a javítás helyett az újra cserélés korszaka jellemző. Elérte ez az órás szakmát is?
– Magyarország még nem tart ott, hogy az emberek kidobják az órájukat, bár csökkent a javítások száma. Egyrészt vannak olyan órák, melyeket nem érdemes javítani, a másik véglet pedig az olyan jó minőségűek, melyek jól működnek, illetve a szakszervizek javítják. Mi is szakosodtunk.

Messze vagyunk már a kedvencem, az Omega-órák korától. A ‘70-es években nagy kincs volt a családban az óra. Zsebkendőből kicsomagolva hozták hozzám. Akkoriban az órák 90 százaléka szovjet volt. Ha jött egy új típus, én szétszedtem, hogy megismerjem, és ne kelljen a kuncsaftnak azt mondani, hogy majd tanulmányozom.

– Ma is a hiba előtt egy lépéssel lehet járni?
– Szaklapokat, katalógusokat járatok, hogy megismerjem az új órákat. Vannak köztük nagyon fejlettek, öröknaptárasak, vagy amelyik elem nélkül, az emberi mozgás által működik. A japán órák járnak az élen.

– Van olyan darab, amit nagyon szeretne a gyűjteményébe?
– Egy Philippe. Az olyan, mint az autóknál a Rolls-Royce. Az nagy álom, lehet, hogy csak álom marad.

– Miért szeretne állandó kiállítást?
– Hogy megmutassam a fiataloknak, 200 évvel ezelőtt is léteztek komoly szakemberek. A toronyórát is ezért mentettem meg. Egyben szakmai kihívás is volt, mert a toronyóra a maga 600 kilójával a kovácsok szakterülte. Az én alkatom az apróbb fogaskerekek közé bebújást segíti – mondja a hajszálvékony alkatrészek javítója. – Aktív nyugdíjas vagyok, és a szakma most ülepedik le bennem. Most kezdem az egészet átértékelni. Szerencsés vagyok, mert a munkám a hobbim is, azt csinálhattam/csinálhatom, amit szeretek. Ez előtt is szeretnék tisztelegni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK