2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Az Udvardyak emlékezete

2013. május 14. kedd, 19:27
Címkék:

Ritka pillanat egy város életében, hogy apáról és fiáról egyszerre nevezzenek el teret. Az Egerszeg Fesztivál keretében Udvardy Ignác zalaegerszegi iskolaalapítóról, és festőművész fiáról, Udvardy Ignác Ödönről neveztek el közteret; méghozzá a Jégcsarnok előtti területet.

udvardy 1

Téravatás és emlékkiállítás az Udvardyak tiszteletére

Ugyanitt ezentúl emlékkő is hirdeti a két helyi polgár tevékenységét. A teret Gyutai Csaba polgármester avatta fel, megemlékezve apa és fia munkásságáról. Idősebb Udvardy Ignác alapítója volt a Polgári Fiúiskolának (1874), majd a Magyar Királyi Állami Felsőkereskedelmi Iskolának (1899) - mely a mai Csány-szakközépiskola elődje. Fia, a festőművész Udvardy Ignác Ödön 1877-ben született, majd a rajztanárként Nagyváradra került, később a Nagybányai Festők Társaságának törzstagjává választották. 1943-ban költözött vissza Zalaegerszegre, s haláláig itt élt, és alkotott. A téravató alkalmából beszédet mondott Rigó Csabáné, a Csány-iskola igazgatója, a családi kapcsolatokról, leszármazottakról pedig Lászlóné Vida Margit, az idősebb Udvardy dédunokája mesélt.

A program folytatásaként Udvardy Ignác Ödön festményeiből nyílt emlékkiállítás a Keresztury Dezső VMK Gönczi Galériájában. A tárlatot Kocsis Gyula városházi képviselő ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A művész életútjáról és a képek sokrétűségéről pedig Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgató-helyettese számolt be.

udvardy 2

A tárlaton az 1961-ben elhunyt alkotóművész több korszaka (a nagybányai évektől a zalaegerszegi hányattatásokig) is megtekinthető. A művészettörténész szerint Udvardy kiválósága abban rejlik, hogy sikerült hidat képeznie a híres nagybányai iskola, és a művészeti szempontból akkoriban egyáltalán nem jelentős Zalaegerszeg között.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK