2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

A golgotavirágok szakértője

2012. augusztus 30. csütörtök, 07:54
Címkék:

Egy ajándékba kapott kék színű golgotavirág "fertőzte meg", majd egyre nagyobb érdeklődést mutatott e növénycsalád tagjai iránt. Autodidakta módon képezte magát, az egyébként informatikát tanító pedagógus, s ma már akár szakkönyvet is tudna írni az általa alaposan megismert 100 példányról. Ezzel Simon Károly személyében az ország egyik legnagyobb golgotavirág szakértőjével büszkélkedhet Zala megye.

palmahaz-golgota 1

Zalaegerszeg közeli házában beépített télikert ad otthont a legnagyobb magyarországi golgotavirág gyűjteménynek. Egyébként a növénycsalád Dél - és Közép - Amerikában őshonos, különleges virágai nevüket a Krisztus keresztre feszítését szimbolizáló megjelenésük miatt kapták (passiflora, azaz szenvedés virága).


- Közel kétszáz egyedet sorolnak ehhez a növénytani családhoz. Ezek 80 százalékát felismerem, felét részletesen ismerem. Egy gyűjtői kör tagja vagyok, néhány éve volt egy lelkes csapatunk, az interneten találtunk egymásra. Érdekességeket szereztünk be, tapasztalatot cseréltünk, de az anyagi nehézségek miatt mindez visszaesett - mondja Simon Károly.

palmahaz-golgota 2

- Mi ragadta meg ebben a növényben?


- A különlegessége. A levelei nagyon sokfélék lehetnek, kacsatalp alakú, háromosztatú, ötlevelű, ovális, denevér formájú. Méretében is különböző a kúszónövény. A 12 - 48 óráig nyíló virágok 1,5 centiméterestől 12 centiméteresig terjedhetnek. A növénycsalád tagja, az egzotikus ízű maracuja (passiflora edulis) és még néhány ínyenc gyümölcs, de nem minden növény termése ehető. A sok különbözőség ellenére a virág megjelenése az a jellemző, mely egy családba sorolja a tagokat. Három bibeszál, 5 porzó, sugárkoszorú, és kétszer öt sziromlevél. A virágokkal való foglalkozás nagyon jó kikapcsolódás számomra, számos hobbim egyike. Szeretem fotózni a sokféle megjelenésű növényeket. Annyi képem összegyűlt, hogy akár kiállítást is rendezhetnék belőle, ha lenne erre érdeklődés, illetve a terveim között van egy golgotavirágos naptár kiadása is. De a növények szeretete nálam régebbi, mivel falun nőttem fel, mindig is érdekelt ez a világ. A csúcspontot azonban a golgotavirágok jelentik - miközben elmeséli, virágokról készült tusrajzai is megállják a helyüket, így a "Védett növényeket szemléltető gyűjteménye" című könyv illusztrációi is az ő nevéhez köthetők.


- Mennyi törődést igényelnek a növények?


- Télen heti egyszeri öntézést, aztán tavasszal indul a munka és nyáron rengeteg elfoglaltságot jelent a 150 - 200 virág gondozása. Amit persze meghálálnak - teszi hozzá. - Egyébként nem kényes növények, ügyelni kell az öntözés mértékére, sem a szárazságot, sem a pangó vizet nem viselik jól. Fontos a talajminőség és a helyes átültetés. Különösen izgalmas feladat a virágok keresztezése és érdekes egyedek létrehozása. A magról szaporítást nem javasolnám senkinek, mert három - öt évbe is telhet, míg virágot hoz a növény. Sok a hibrid a virágok között, melyeket magról nem lehet szaporítani.


- Tervek?


- Szeretnék a nemzetközi golgotavirág szövetség tagja lenni. Az itthoni hasonló érdeklődésű emberek is értékes kapcsolatokat jelentenek az életemben.


Simon Károly magángyűjteménye ugyan nem látogatható, de jelentős szakmai segítséget nyújtott a keszthelyi Festetics Kastély pálmaházában létrehozott egzotikus növénygyűjtemény passiflora szekciójának kialakításához. A növényházban a hibiszkuszok és plumériák társaságában több mint 40 féle golgotavirággal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK