2024.05.02., csütörtök - ZsigmondZalaegerszeg időjárása

Archivum

Beköszöntött a zsidó újév

2014. szeptember 26. péntek, 14:58
Címkék:

A Zalaegerszegi Zsidó Hitközség csütörtökön ünnepelte a zsidó újévet, a ros hásáná-t, mellyel kezdetét vette az 5775. zsinagógai esztendő. Az ünnep az ember teremtésének évfordulója, hiszen a Talmud szerint Isten 5775 évvel ezelőtt ezen a napon teremtette meg az embert, hat nappal a világ teremtése után.

zsido ujev net

Az újrakezdést ünnepelte a hitközség 

Siklósi Vilmos elnök felolvasta mások mellett Heisler András, a Mazsihisz elnökének a zsidó újév alkalmából írt levelét, aki a holokauszt elmúlt évi hetvenedik évfordulója kapcsán úgy fogalmazott, "talán az utolsó olyan kerek évszámról van szó, amikor a szemtanúk, a holokauszttúlélők még közöttünk vannak. Közösségünket rendkívüli felelősség terheli, hogy az emlékezés méltó, a történelmi visszatekintés hiteles legyen". Az elnök levelében többek között kitért a szervezeti megújulás fontosságára: "meg kell őrizni a Mazsihisz erejét és egységét, mert csak így lehet hatékony érdekképviseletet ellátni, a magyarországi zsidóság érdekében hitelesen megjelenni".

Siklósi Vilmos a hagyományról elmondta, a ros hásáná, a zsidó újév egyben az újrakezdés ünnepe. Ezen a napon kinyílik három könyv, az élet, a halál és a köztesek könyve, melyek közül valamelyikbe be vannak írva. A zsidó embernek ilyenkor tíz napja van, hogy "átimádkozza" magát az élet könyvébe, ha nem oda lett beírva. Ekkor még azoktól is bocsánatot kell kérnie, akiket nem bántott meg.

Az ünnepen újévi barheszt fogyasztottak mézzel ízesítve. A tejmentes fonott kalács mákkal van megszórva, ami azt jelképezi, annyi szellemi és anyagi boldogság érje őket, ahány mákszem található rajta. Ezzel kívántak boldog új esztendőt egymásnak, megerősítve Heisler András által megírt jókívánságot, miszerint "Közép-Kelet-Európa legnagyobb diaszpórájának tagjaiként kérjük majd együtt arra a Teremtőt, hogy adassék béke Izraelnek, s a beköszöntő 5775. zsinagógai esztendőre a Mindenható írja be mindnyájunk nevét az Élet Könyvébe".

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK