2024.05.15., szerda - Zsófia, SzonjaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Eredményes zalai várkutatás

2010. szeptember 21. kedd, 17:00
Címkék:

A za­lai vár­ku­ta­tás szem­pont­já­ból fon­tos év volt a 2010-es esz­ten­dő – hang­zott el a kö­zelmúlt­ban Zalaváron, egy ré­gé­sze­ti kon­fe­ren­ci­án. „A leg­újabb ré­gé­sze­ti ku­ta­tá­sok Za­la me­gyé­ben“ cí­mű szak­mai ta­lál­ko­zót a Mil­len­ni­u­mi Em­lék­mű fel­ava­tá­sá­nak nap­ján, ha­gyo­mány­te­rem­tő szán­dék­kal ren­dez­ték meg a Tör­té­nel­mi Em­lék­park­ban.
 

 
Fontos a turisztikai célú helyreállítás

Ha­va­si Bá­lint ré­gész, a keszt­he­lyi Ba­la­to­ni Mú­ze­um igaz­ga­tó­ja be­ve­ze­tés­kép­pen el­mond­ta: idén ta­vasszal dr. Ván­dor Lász­ló (a Za­la Me­gyei Mú­ze­u­mok Igaz­ga­tó­sá­gá­nak ve­ze­tő­je) irá­nyí­tá­sá­val új­ra­kez­dő­dött Rezi, Tá­ti­ka, a Nagy­ka­ni­zsa szom­széd­sá­gá­ban lé­vő Romlottvár (Botszentgyörgy vá­ra), va­la­mint az Őrtilos mel­let­ti Új-Zrí­nyi­vár fel­tá­rá­sa. Mind­ez ré­sze a me­gyé­ben zaj­ló vár­ku­ta­tá­si prog­ram­nak.

Az el­múlt idő­szak­ban – kö­rül­be­lül húsz rom ku­ta­tá­sán ke­resz­tül – je­len­tős ered­mé­nyek szü­let­tek, me­lyek nem­csak a za­lai, ha­nem az egész ma­gyar vár­tör­té­net szem­pont­já­ból elő­re­lé­pést je­len­te­nek. A vá­rak tör­té­ne­tét új­ra­író ré­gé­sze­ti ku­ta­tá­sok mel­lett le­vél­tá­ri anya­gok is se­gí­tet­ték a mun­kát; rá­vi­lá­gít­va a fi­gyel­met az épí­tés­tör­té­net­re is.

A ku­ta­tás­ban egya­ránt sze­re­pel­tek 12-13. szá­za­di vá­rak, 15-16. szá­za­di castellumok (me­lyek át­me­ne­tek a vár és a kas­tély kö­zött), va­la­mint a 16. szá­zad má­so­dik fe­lé­től meg­ha­tá­ro­zó sze­re­pet be­töl­tő pa­lánk­vá­rak is. Ez utób­bi­ak­nak a tö­rök kor­ban ju­tott fon­tos sze­rep. Ván­dor Lász­ló irá­nyí­tá­sa alatt egy fi­a­tal ré­gé­szek­ből ál­ló csa­pat dol­go­zik a ro­mok mi­nél ala­po­sabb fel­tá­rá­sán.

 

rezi_asatas.jpg

 

Ha­va­si Bá­lint hang­sú­lyoz­ta: né­hány vár es­té­ben mű­em­lé­ki hely­re­ál­lí­tás­ra is sor ke­rül, hi­szen ezek a ré­gi ro­mok nagy tu­risz­ti­kai vonz­erőt je­len­te­nek a tér­ség szá­má­ra. A me­gye ide­gen­for­gal­má­nak új ki­tö­ré­si pont­jai le­het­nek. Kü­lö­nö­sen igaz ez pél­dá­ul Rezi ese­té­ben. A Ba­la­to­ni Mú­ze­um igaz­ga­tó­ja rész­le­te­sen be­szá­molt a Keszt­hely­től mind­össze 6 ki­lo­mé­ter­re lé­vő vár tör­té­ne­té­ről és a ré­gé­sze­ti fel­tá­rás idei ered­mé­nye­i­ről.

A Rezi vár 414 mé­ter ma­ga­san ta­lál­ha­tó, jól véd­he­tő hely­re épült, hi­szen csak a dé­li ol­dal­ról kö­ze­lít­he­tő (tá­mad­ha­tó) meg. 1292 után épült, a Pécz nem­be­li Apor és Tá­dé kez­de­mé­nye­zé­sé­re. Tu­laj­do­no­sai gyak­ran vál­toz­tak, vé­gül a gersei Pethő csa­lád bir­to­kol­ta. A vár pusz­tu­lá­sa is hoz­zá­juk köt­he­tő, hi­szen a csa­lád el­sze­gé­nye­dett, s nem tud­ták se Rezi, se a szom­szé­dos Tá­ti­ka vá­rát el­lát­ni, így 1589-ben en­ge­délyt kap­tak a rob­ban­tás­ra. A vár egyik leg­ko­ráb­bi áb­rá­zo­lá­sa az 1570-es évek­ből va­ló, egy olasz épí­tész (Turco) raj­zol­ta le az erő­dít­ményt, aki a kör­nyék több ha­son­ló vá­rát is fel­mér­te.

A vár ré­gé­sze­ti fel­tá­rá­sát a Za­la Me­gyei Mú­ze­u­mok Igaz­ga­tó­sá­ga 2000–2010 kö­zött fo­lya­ma­to­san, több sza­kasz­ban vé­gez­te el. A ta­laj­ré­te­gek­ből és a le­le­tek­ből is lát­szik, hogy az épít­mény egy pil­la­nat alatt pusz­tult el. Az el­múlt idő­szak­ban meg­tör­tént a kapu­szoros fel­tá­rá­sa, ahol ere­de­ti va­ko­la­tot ta­lál­tak a ré­gé­szek. Ma a vár­ból lát­ha­tó a két ka­pu­to­rony, né­hány fal­sza­kasz, va­la­mint a ke­le­ti ol­da­lon egy le­fe­lé fu­tó fal­rész, mely egy pon­ton jobb­ra ka­nya­ro­dik.

Nem ki­zárt, hogy az egyik to­rony mö­gött még állt va­la­mi­lyen épü­let, s ez a fal­sza­kasz an­nak a ma­rad­vá­nya. Turco raj­zán is az lát­szik, hogy mint­ha az egyik to­rony mö­gött még áll­na egy épü­let­rész. Az sem tisz­tá­zott tel­je­sen, hogy a kapuszoros mö­gött ta­lált mé­lye­dés far­kas­ve­rem, vagy pe­dig cisz­ter­na. Ha­va­si Bá­lint in­kább az előb­bi vál­to­za­tot tart­ja el­kép­zel­he­tő­nek.

A vár tu­risz­ti­kai cé­lú hely­re­ál­lí­tá­sa fo­lya­mat­ban van, re­konst­ruk­ci­ós terv is ké­szült a kö­zel­múlt­ban. Sze­ret­nék, ha a jö­vő­ben ki­rán­du­ló­hely­ként és ki­lá­tó­ként funk­ci­o­nál­na az egy­ko­ri erő­dít­mény. An­nál is in­kább, mert cso­dá­la­tos pa­no­rá­ma nyí­lik a Keszt­he­lyi-hegy­ség vi­dé­ké­re.

A ré­gé­sze­ti kon­fe­ren­cia to­váb­bi ré­szé­ben Simmer Lí­via, a Gö­cse­ji Mú­ze­um ré­gé­sze a Tá­ti­ka vár ku­ta­tá­sá­ról szá­molt be. Szá­raz Csil­la, a nagy­ka­ni­zsai Thúry György Mú­ze­um ré­gész-igaz­ga­tó­ja a Rom­lottvár idei fel­tá­rá­sá­nak ered­mé­nye­i­ről tar­tott elő­adást. Orha Zol­tán, a Gö­cse­ji Mú­ze­um ré­gé­sze pe­dig az Új-Zrí­nyi­vár ku­ta­tá­sá­nak ered­mé­nye­i­ről tá­jé­koz­tat­ta a hall­ga­tó­sá­got.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK