2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Európai minősítés az Egerszeg Fesztiválnak

2015. június 08. hétfő, 19:50
Címkék:

Egy hónapossá bővült idén az Egerszeg Fesztivál. A programok a város rendezett tanácsúvá válásának 130. évfordulója köré szerveződnek; a hagyományos, többnapos koncertsorozatra és belvárosi kavalkádra június 12-14 között kerül sor. Ez a fesztivál csúcspontja is egyben – fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester.

zegfeszt

Program kavalkád a hétvégére

A városvezetés és a szervezők a közelgő esemény kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a városházán. A polgármester elmondta: 2008 óta ad helyet a Kossuth utca, a Dísz tér és Széchenyi a fesztiválnak, melyre korábban a Gébárti-tónál, illetve a Sportcsarnok melletti területen került sor. A belvárosban megtalálta méltó helyét a programsorozat, mely évről-évre nőtt és egyre színvonalasabbá vált. Az idei jubileumi évben egy hónaposra duzzadt a rendezvény.

A május 13-a (a város napja) körüli programok inkább protokoll-jellegűek voltak, az azóta eltelt hétvégéken azonban benépesült a Dísz tér. A szervezők ugyanis tematikus hétvégéket szerveztek: először népzene és néptánc, majd helyi könnyűzene, aztán pedig komolyzene került terítékre. Sokan ellátogattak az Ezer lámpás éjszakájára is.

Balaicz Zoltán elmondta: az előző évek rossz időjárása miatt döntöttek úgy, hogy a fesztivál csúcspontjának számító nagyszabású, több színpados koncertsorozatot egy hónappal későbbre szervezik, reménykedve a jó időben. A tervek szerint a következő években is június közepén kerül majd sor az Egerszeg Fesztivál fő hétvégéjére.

A polgármester szerint a fesztivál már nem kizárólag lokális program, hanem országos szintű esemény is. Jelzi ezt az is, hogy 2009-ben Kiváló Minősítésű fesztivál lett, 2013-ban elnyerte a Nyugat-Dunántúl Kiemelt Rendezvénye címet, idén pedig Európai Fesztivál, vagyis EFFE-minősítést kapott.

Ennek részleteiről Tompa Gábor fesztiváligazgató tájékoztatta a sajtót. Mint mondta, harmincegy ország 761 fesztiválja került be az EFFE-minősítettek első körébe, amire Zalaegerszeg nagyon büszke lehet. Ez azt jelenti ugyanis, hogy egy nemzetközi kommunikációs láncba került a város, hiszen egy online fesztiválkalauz folyamatosan tájékoztatja a közönséget a minősítettek programjairól. Az EFFE (Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért) célja ugyanis, hogy megismertesse a szélesebb közönséggel a kiválasztott kulturális és zenei programsorozatokat, a szakmabeliek számára pedig kapcsolatteremtést jelent.

A sajtótájékoztatón részt vett Salamon Róbert a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság titkárságvezetője és Cseresnyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője, akik a bűn- és balesetvédelmi programokról számoltak be. Salamon Róbert elmondta: a hagyományoknak megfelelően a mostani fesztiválon is lesz Kéklámpás felvonulás, a zsinagóga melletti parkolóban pedig gyerekek és felnőttek örömére különféle programokkal készülnek a három nap alatt. Érdekesség, hogy külföldi kollégák is érkeznek néhány rendőrségi járművel a fesztiválra, ezen kívül régi egyenruhába öltözött rendőrökkel is lehet majd fotózkodni a forgatagban.

Ami a katasztrófavédelem programjait illeti: a Széchenyi téren idén is sor kerül balesti szimulációra, a rendőrök és a katasztrófavédők pedig jótékonysági süteményvásárt is tartanak.

Az Egerszeg Fesztivál dizájnjáról Ferencz András produkciós vezető úgy tájékoztatott: tavaly nagy sikert aratott az esernyős dekoráció, ami idén kicsit bővített formában ismét jelen lesz. Ezen kívül az ökováros programhoz kapcsolódva újrahasznosított ülőalkalmatosságok várják a közönséget. A Széchenyi téri Nagyszínpad közelében pedig raklapbútorokon és sörös rekeszeken is lehet pihenni.

Tompa Gábor mindehhez hozzátette: tavaly körülbelül 100 ezer ember mozgott a rendezvényen, most több látogatóra számítanak. A programokat az előző évekhez hasonlóan a jó ízléssel kezelt eklektika, valamint az identitáserősítés jellemzi.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK