2024.05.04., szombat - Mónika, FlóriánZalaegerszeg időjárása

Archivum

Évadzáró és vezetőváltás a Griffben

2012. június 05. kedd, 09:27
Címkék:

Harminckét bemutató, tizenhét ősbemutató, több mint huszonhatezer néző, tizenhat rendező és tervező. Tömören ez a zalaegerszegi Griff Bábszínház elmúlt öt évének mérlege. Az évadzáró társulati ülésen Horvát Károly, a bábszínház leköszönő igazgatója értékelte az idei évadot, s a társulat általa vezetett éveit.

Igazi műhelymunka folyt

Mint fogalmazott tanulságos időszak van mögötte, melyben sikerek és kudarcok egyaránt voltak. Büszke azonban arra, hogy nehéz gazdasági viszonyok között, késhegyen táncolva, de sikerült a 3-12 éves korosztályt megszólítaniuk. Mindeközben tudatos műhelymunka folyt, és nem került sor pénzügyi elvonásokra sem. Rengeteg író, rendező és vendégművész fordult meg a munkák során. Több olyan előadás is volt (Ibusár, Piros esernyő, A sütemények királynője), ami Zalaegerszegen került először bábos adaptációban bemutatásra.

Horváth Károly elmondta: többször is az a kritika érte a bábszínházat, hogy a gyerekek nehezen értik az egyes darabokat, mert túl komoly azok nyelvezete, üzenete. Nem tagadta: valóban előfordult, hogy egy-egy előadás nem a várt sikert hozta. Ilyen csalódás volt számára az idei évben például "A furulyás" és a "Római mese". Úgy érzi, hogy utódjának, Pinczés István rendezőnek újra kell gondolnia a darabok életkor szerinti tagolását. Lehet, hogy szerencsésebb lesz megosztani a repertoárt, s külön játszani a kisebbeknek, s külön a nagyobb gyerekeknek, esetleg felnőtteknek.

Sikerként könyveli el ugyanakkor az "Éljen Kinoppió", a "Hóhullásban" és a "Gulliver Lilliputban" című darabokat. Sőt, szerinte ez utóbbi az elmúlt öt év egyik legjobb előadása volt.

Az igazgató megköszönte a társulat tagjainak az elmúlt öt évet, s a szép emlékeket. Mint mondta: nem búcsúzik, hiszen hamarosan együtt mennek Japánba, és a következő évadban jön rendezni is a társulathoz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK