2024.05.16., csütörtök - Mózes, BotondZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ezeréves megyetörténetek

2011. február 15. kedd, 15:43
Címkék:

Zala megye 2009-ben ünnepelte első írásos említésének 1000. évfordulóját, három másik megyéhez – Veszprém, Fejér, Pest – hasonlóan. 1009-re datálható ugyanis annak az oklevélnek a keletkezése, melyet I. (Szent) István adott ki, s melyben a Veszprémi Püspökségnek adományozott birtokokról rendelkezik.

 

 zeg62.jpg

Tanulmánykötet az igazgatásszervezésről

A veszprémi püspök az uralkodó adományából megkapta Ősit, Kért, Berényt, Fülét és Marcalfőt. Az említett települések székhelye ekkor Kolon (Zala), Székesfehérvár, Veszprém és Visegrád várak, illetve városok voltak; vagyis a mai viszonyok között Zala, Fejér, Veszprém és Pest megyei területekről volt szó. Később, IV. Béla, Pál veszprémi püspök kérésére 1257-ben megerősítette az oklevél érvényességét.

Két évvel ezelőtt az említett megyék méltó módon megünnepelték az 1000 éves évfordulót. A történészek, levéltárosok 2009. szeptember 17-18-án Veszprémben egy tudományos emlékülésen foglalták össze a négy megye egyház- és igazgatástörténeti kutatásainak eredményeit. A konferencia anyagából könyv is született, melyet Zalában az elmúlt héten mutattak be a Göcseji Múzeumban.

A Hermann István és Karlinszky Balázs által szerkesztett „Megyetörténet – Egyház és igazgatástörténeti tanulmányok a Veszprémi Püspökség 1009. évi adománylevele tiszteletére“ című kötetet Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Mint mondta rengeteg új eredmény van a könyvben, ami akár a középiskolai oktatásba is beilleszthető. A konferencia is, és a könyv is hatalmas vállalkozás, és méltó zárása az évfordulóra rendezett ünnepségsorozatnak. A tanulmánykötet az államszervezés kezdetétől egészen napjainkig nyomon követi a megyék kialakulását és a „közigazgatás“ történetét. Több, szellemes és olvasmányos cikkben tárgyalva a témát.

A tizenhét tanulmányból álló kiadvány két nagy részre osztható: a veszprémi egyházmegye történetét és a megyeszerveződés históriáját tárgyalja. A szerzők között ott találjuk Őriné dr. Bilkei Irén címzetes főlevéltárost (Zala Megyei Levéltár) is, aki a veszprémi egyházmegye területén lévő hiteles helyek történetéről írt tanulmányt.

Hermann István, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatója, a könyv egyik szerkesztője megköszönte a konferencia megszervezéséhez és a kötet kiadásához nyújtott zalai segítséget. Örömtelinek nevezte, hogy Pesttől Zaláig sikerült összefogniuk a megyéknek és az egyházmegyének egy közös cél érdekében. Mint mondta: minket már örökre összeköt ez az 1000 esztendő.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK