2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Fesztiválhangulat a skanzenben

2015. április 27. hétfő, 09:05
Címkék:

Tizenkettedik alkalommal adott otthont a skanzen a Zalaegerszegi Országos Fazekas Keramikus Találkozó és Fesztiválnak. A hétvégén megrendezésre került eseményt ezúttal is a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és Göcseji Falumúzeum szervezte.

fazekas 1

Fazekas találkozó kerámiaalmákkal

A pénteki ünnepélyes megnyitón dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese elmondta: a találkozó évről évre a kerámia nagy ünnepének számít. Ragyogó és pompás mesterekkel, valamint ragyogó és pompás emberekkel találkozhatunk a három nap alatt. A fazekasság ősi mestersége pedig párhuzamba állítható az isteni teremtéssel. A porból és sárból készült kerámiák régebbiek minden ma is ismert kultúránál.

fazekas 2

A fesztivált az EMMI Kulturális Államtitkárságnak főosztályvezetője, Szedlacsek Emília nyitotta meg, aki gratulált a fazekas találkozó több mint egy évtizedes múltjához, mely 2008 óta a nyugat-dunántúli régió egyik kiemelt rendezvénye is. A megnyitón felszólalt továbbá Vadvári Tibor alpolgármester, és Csupor István, a Néprajzi Múzeum főmuzeológusa is, aki egyúttal megnyitotta a Pajtagaléria kiállítását is. A fesztivál nyitányaként – kapcsolódva az Alma éve programsorozathoz – a részt vevő fazekasok egy-egy saját készítésű kerámiaalmát adtak át Varjú Andrásnak, a múzeum osztályvezetőjének. A tárgyakból az év végén egy installáció készül majd.

fazekas 3

Az idei fesztiválon a hagyományokhoz híven sor került fazekas versenyre (ezúttal bokányt, vagyis karcsú boroskancsót kellett készíteniük), a közönséget pedig kirakodóvásár, kiállítások és folklórműsor várta.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK