2024.05.03., péntek - Tímea, IrmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Figaró házassága, Alföldivel

2012. április 25. szerda, 18:09
Címkék:

A következő évadban a Nemzeti Színház igazgatója, Alföldi Róbert is darabot rendez Zalaegerszegen. A "Visszataps" programsorozat részeként Beaumarchais: Figaró házassága című komédiáját állítja színpadra. A Hevesi Sándor Színház múlt heti sajtótájékoztatóján a jövő évi tervekről, és az idei sikerekről számolt be Besenczi Árpád direktor, Sztarenki Pál művészeti vezető, Madák Zsuzsanna dramaturg és Tompagábor Kornél művészeti munkatárs, a Kvártélyház Kft. ügyvezetője.

szinhaz

Elkészült a színház jubileumi műsorterve

A 2012/13-as évad jubileumi év lesz, hiszen a színház harmincadik születésnapját ünnepli majd. Besenczi Árpád elmondta: több újdonsággal is készülnek a jeles alkalomra. Szeretnék például, ha a teátrum előtti tér felvehetné Ruszt József színházalapító, igazgató-rendező, nevét. Ha a kezdeményezés sikerrel jár, akkor az épület a Ruszt József tér 1. szám alatt állhatna. A nézőtéri galériában látható Ruszt-kiállítás is kibővül: Béres János szobrászművész elkészíti a rendező mellszobrát, amit a tervek szerint az októberi évadnyitó előadáson avatnak fel.

S, ha már jubileumi évadról van szó; "Visszataps" címmel négy olyan előadás felújított változata kerül színpadra jövőre, melyek már korábban a szerepeltek a repertoárban. Az évadnyitó darab Lessing: Bölcs Náthán című drámai költeménye lesz, Csiszár Imre rendezésében. A darabot 1986-ban mutatta be a teátrum, akkor Ruszt József rendezte. Ismét műsorra kerül Portner: Hajmeresztő című bűnügyi társasjátéka, melyet 1992-ben Halasi Imre rendezett. Most egy koprodukcióról van szó, hiszen az előadást a Kvártélyházzal közösen állítják színpadra, s a komédia a nyári színházban is látható lesz. Wassermann - Leigh - Darion: La Mancha Lovagja című musical-ét decembertől nézheti meg újra a közönség, Pinczés István rendezésében. Az előadást 1994-ben Halasi Imre rendezte. 2013 márciusában pedig a már említett Figaró házassága kerül színre Alföldi Róbert rendezésében. A vígjátékot 1985-ben Merő Béla állította színpadra.

A jövő évadban ezen kívül műsorra kerül Fenyő Miklós - Tasnádi István: Made in Hungária című musical-e, Molnár Ferenc: A doktor úr című bohózata, valamint egy ifjúsági előadás, Egressy Zoltán: Fafeye a tengerész című zenés játéka. A tervek szerint új darabbal folytatódik a lakásszínház, ám ezúttal egy diszkó lesz a helyszín, valamint lesz stúdió előadás is: egy elsőkötetes kortárs szerző, Krusovszky Dénes, az Üveganya című műve kerül színre, Sztarenki Pál rendezésében.

A direktor az idei évad sikereivel kapcsolatban elmondta: mind a hat nagyszínpadi bemutató kuriózum volt a maga nemében. Több mint 235 előadással, 70 ezer nézővel és 9530 bérletessel zárják néhány hét múlva az évadot. Úgy látják, hogy az új kezdeményezésük, a Tantermi deszka - beavató iskolaszínházi produkció - is nagy népszerűségnek örvend a fiatalok körében. Örül, hogy Wellmann György színművész Príma Primissima díjas lett, Szőke Julianna, a jelmeztár vezetője pedig Teátrumi díjban részesült.

Bár az évad hamarosan véget ér, egy bemutató még hátra van: május végétől Saint-Saëns: Az állatok farsangja című interaktív mesebalettjét láthatja a közönség, a Keresztury ÁMK művészeti iskolájának közreműködésével.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK