2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hallgatni, mit mesél a nemes

2015. május 16. szombat, 17:46
Címkék:

Ünnepélyes keretek között, ám szakadó esőben avatták fel pénteken Zalaegerszeg új köztéri alkotását, Farkas Ferenc szobrászművész Zalai nemes című szobrát, mely a város rendezett tanácsúvá válásának 130. évfordulójára készült. A művet Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, Zalaegerszeg díszpolgára avatta fel.

zalai-nemes 1

Felavatták a város új köztéri alkotását

Az ünnepség nyitányaként Kisfaludy Sándornak, a zalaegerszegi kaszinó felállítására tett korabeli javaslatát olvasta fel H. Horváth Gyula, felidézve azt a korszakot, melyhez a zalai nemes alakja, valamint a polgárosodás kezdeti szakasza kötődik.

Fekete György beszédében elmondta: a nemességet ma már nem a papírok és a birtokok száma határozza meg, hanem az a belső nemesség és tudás, amivel mások felé fordulunk, és ami egy várost naggyá emel. Zalaegerszeg rengeteget fejlődött az első kaszinó megalapítása, majd a rendezett tanácsú várossá válás óta. A szobor, mely ezt a fejlődést szimbolizálja méltó helyre került. "Jó helyen van, jó irányba tekint és illeszkedik a város már meglévő képzőművészeti értékeihez" – fogalmazott az elnök.

zalai-nemes 2

Hozzátette: van egy kitűnő szobrász, Farkas Ferenc, aki nem valamiféle elvont, absztrakt, nehezen értelmezhető módon ragadta meg ezt a korabeli közéleti gesztust, hanem olyan szobrot készített, ami mellé oda lehet ülni. Ami elkezd mesélni, felidézve a történelmi emlékeinket.

zalai-nemes 3

Fekete György arra kérte a fiatalokat, fiatal házasokat, szerelmespárokat, hogy néha üljenek a Zalai nemes mellé és hallgassák meg, mit mesél a város múltjáról, majd ők mondják el neki, hogyan élünk most.

A szobrot Balaicz Zoltán polgármester, valamint Fekete György és Farkas Ferenc leplezte le jelképesen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK