2024.05.15., szerda - Zsófia, SzonjaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hévízi irodalmi napok

2010. október 26. kedd, 18:13
Címkék:

A Cso­ko­nai Vi­téz Mi­hály Iro­dal­mi és Mű­vé­sze­ti Tár­sa­ság (CSVMIMT) a me­gyei köz­gyű­lés és a Sze­ren­cse­já­ték Zrt., mint fő­szpon­zor tá­mo­ga­tá­sá­val a für­dő­vá­ros és a re­u­ma­kór­ház se­gít­sé­gé­vel idén is meg­szer­vez­het­te a Hé­ví­zi Iro­dal­mi Na­po­kat. A há­rom­na­pos prog­ra­mon ez­út­tal a ha­zai für­dő­élet kü­lön­fé­le vo­nat­ko­zá­sai ke­rül­tek cél­ke­reszt­be.

 

 Kiállítás nyílt a monarchia gyógyfürdőiről.

 

Fürdőélet Magyarországon régen és most

A Hé­víz­gyógy­für­dő és Szent And­rás Re­u­ma­kór­ház Nonprofit Kft. kul­túr­ter­mé­ben zaj­ló ta­nul­má­nyi na­pok nyi­tó­ün­nep­sé­gén a há­zi­gaz­da kór­ház ne­vé­ben dr. He­ge­dűs La­jos fő­igaz­ga­tó kö­szön­töt­te a részt­ve­vő­ket, aki kö­szön­tő­jé­ben meg­fo­gal­maz­ta: az iro­dal­mi na­pok olyan ér­té­ket kép­vi­sel­nek Hé­víz éle­té­ben, amit ápol­ni, gon­doz­ni, foly­tat­ni kell. Sze­rin­te az „ér­ték­ápo­lók­nak“ kö­szön­he­tő­en – köz­tük a sok ener­gi­át be­le­adó, na­gyon szín­vo­na­las prog­ra­mot össze­ál­lí­tó dr. Hor­váth Bé­lá­nak és Ale­xa Kár­oly­nak – a für­dő­vá­ros éle­té­ben mind­ig fönn fog­nak ma­rad­ni a ha­gyo­má­nyos, kul­tú­ra­te­rem­tő és kul­tú­ra­köz­ve­tí­tő ér­té­kek. A ní­vós elő­adá­sok új­ra ér­té­ket te­remt­ve, adek­vát mó­don lát­tat­ják, mi­lyen volt az a für­dő­élet, ami­re min­den­ki szí­ve­sen em­lé­ke­zik vissza.

Ale­xa Kár­oly, a CSVMIMT el­nö­ke meg­nyi­tó­já­ban alá­húz­ta, a ho­ni iro­da­lom ki­vá­ló­sá­ga­i­nak ha­gyo­má­nyos ok­tó­be­ri együtt­lé­te las­san tör­té­nel­mi­vé érik, és il­len­dő lesz kö­tet­be gyűj­te­ni a tár­sa­ság tör­té­ne­tét, ha­gyo­má­nya­it, em­lé­ke­it, mert a ba­rá­ti tár­sa­ság mos­tan­ra in­téz­ménnyé is lett. A für­dő­élet – ami rend­re szok­tat, egész­sé­get ad, szó­ra­koz­tat – kö­tő­dik (vi­sel­ke­dés) kul­tu­rá­lis és pol­gá­ri eré­nyek­hez. Az el­nök úgy lát­ta, a ter­mi­kus ener­gi­ák­ban gaz­dag or­szág­nak a gaz­da­sá­gi mély­pont­já­ból va­ló ki­lá­ba­lá­sá­ra ki­tö­ré­si pont­ként jö­het szó­ba a für­dő­élet to­váb­bi fej­lesz­té­sé­re.

Mi­e­lőtt az Oszt­rák–Ma­gyar Mo­nar­chia gyógy­für­dő­it ko­ra­be­li ki­na­gyí­tott ké­pes­lap­okon be­mu­ta­tó ki­ál­lí­tást Pén­tek Im­re köl­tő és Ale­xa Kár­oly meg­nyi­tot­ták vol­na, dr. Moll Kár­oly fő­or­vos me­sélt ve­tí­tett­ké­pes elő­adá­sá­ban a Moll or­vos di­nasz­ti­á­ról, édes­ap­já­ról, a súly­für­dő fel­ta­lá­ló­já­ról. A Pá­rizs­ban élő Nagy Pál sa­ját ta­pasz­ta­la­ta­i­ból ki­in­dul­va ha­son­lí­tot­ta össze a ho­ni és a fran­cia für­dő­ket. Te­rí­ték­re ke­rül­tek a hé­ví­zi köl­tők és a für­dő­he­lyek ze­nei éle­te is. Vers­sel és nek­ro­lóg­gal em­lé­kez­tek az au­gusz­tus vé­gén el­hunyt Utassy Jó­zsef Kos­suth-dí­jas köl­tő­re. Tar Fe­renc volt a há­zi­gaz­dá­ja az iro­dal­mi és mű­vé­sze­ti fo­lyó­ira­to­kat be­mu­ta­tó an­két­nak.

Za­lán Ti­bor ve­ze­té­sé­vel ren­dez­ték meg a nép­sze­rű vers- és köl­tő­ver­senyt. Szer­vez­tek film­ve­tí­tést és jazzkon­cer­tet. Meg­tar­tot­ták éves köz­gyű­lé­sü­ket, meg­ko­szo­rúz­ták Cso­ko­nai szob­rát és az ala­pí­tó Ma­jor Za­la La­jos em­lék­táb­lá­ját is. A zá­ró­na­pon tar­tott re­fe­rá­tu­mok kö­rül­jár­ták a 19. szá­za­di ba­la­ton­fü­re­di tár­sas éle­tet, a Ba­la­ton li­te­ra­tú­rá­ját, a keszt­he­lyi tu­riz­mus be­in­du­lá­sát és a sze­cesszi­ós für­dő­épí­té­szet re­mek­lé­sét. A tár­sa­ság ál­tal ala­pí­tott Lil­la-dí­jat idén Jász At­ti­la köl­tő ve­het­te át. A Cso­ko­nai-dí­jat Pén­tek Im­re köl­tő-író, fo­lyó­irat-szer­kesz­tő; a kö­zön­ség­dí­jat Cséby Gé­za író-köl­tő kap­ta.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK