2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Igény van, mozi nincs Keszthelyen

2012. január 18. szerda, 18:50
Címkék:

Évek óta újra és újra felmerül a kérdés: kell-e mozi, a néhány éve a Kultúra Magyar Városa címet is elnyert településen, Keszthelyen? Az általunk megkérdezett helyiek többsége szerint igen. Különösen a fiatalok körében volna igény a létesítményre, ám úgy tűnik, egyelőre nincs remény arra, hogy egyhamar teljesüljön az óhajuk. Amikor legutóbb, mintegy két éve a keszthelyi mozi hiányáról írtunk a válaszadók nagy többsége úgy gondolta, fontos volna, hogy legyen mozi a városban, és úgy vélték, jelentkezne akkora igény, olyan fizetőképes kereslet, amely eltartaná a létesítményt.

 

Lehetett volna retro kertmozi is

Másképp látta ezt a korábban még meglévő Petőfi mozit üzemeltető Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója, Csengei Ágota. Mint mondta, az általuk szervezett Balaton Filmfesztivál iránt is meglehetősen gyér volt az érdeklődés. (Hogy ezért, vagy másért, de tavaly például már nem is volt filmszemle Keszthelyen.) Azóta újra, meg újra felszínre kerül a mozi-kérdés. Az enhelyem.blog.hu írója például meglehetősen kritikusan fogalmaz a régi kertmozi helyén kialakított parkolóval kapcsolatban: "10-15 év alatt nem volt képes egy városvezetés sem használható és hasznos megoldást találni e mindenféle téren központinak számító helynek. Lehetett volna belőle akár egy retro kertmozi is, mint "echte" Balaton-parti kuriózum/unikum egy kellemes kávézóterasszal, élőzenével, pódiumbeszélgetésekkel, és máris eggyel több ok lett volna a partról felrántani az embereket. De nem kell ilyen a városnak. Annak a városnak, amely büszke arra, hogy a környék legjobb és legnagyobb mozihelyiségét átépítette tornateremmé...

khmozi 1

Ki menti meg a Balaton-parti mozikat?

 

Lassan teljesen kipusztulnak a Balaton mellett a kertmozik. Tán jó lett volna, ha legalább a Balaton fővárosában megmentik, vagy ha a kultúra magyar városában kitalálnak valamit a parkoló helyett... De ha már parkolót építetek, akkor legalább este legyen ott autósmozi." Ez utóbbi felvetéssel többen is egyetértenek a városban, így megkérdeztük az önkormányzat illetékesét, vajon csakugyan érzéketlenek a mozi ügyét illetően, vagy más oka van annak, hogy még nem működik filmszínház, vagy akár egy autósmozi Keszthelyen? Amikor Németh Gábor főépítésznek megemlítettem a mozit hiányolók türelmetlenségét, bólogatni kezdett: "Igen, ez sajnos valóban létező probléma. Csakhogy a kérdés nem ilyen egyszerű. Az önkormányzat vezetése hiába is értene egyet azzal, hogy szükség volna egy mozira a városban, egyszerűen nem tudnánk miből üzemeltetni. Az, hogy igény volna rá, még nem jelenti azt, hogy a moziba járók el is tudnák tartani a létesítményt. Ráadásul, el lehet képzelni, mi lenne abból, ha autós-mozit működtetnénk a régi kertmozi helyén, a belváros közepén. A környéken élők biztosan nem hagynák szó nélkül azt, hogy ha késő éjjel autóajtók csapkodásától, motorzúgástól lenne hangos az utca. Arról már nem is beszélve, hogy egy mozi fenntartásához tényleg komoly anyagiakra van szükség, ezt pedig valószínűleg nem fedeznék a jegyárak. A városnak viszont jelenleg nincs erre kerete.

khmozi 2

Egyelőre senki sem szeretné a mozit üzemeltetni

 

Más volna a helyzet, ha jelentkezne valaki, aki vállalná a mozi létrehozását, üzemeltetését. A lehetőségeinkhez mérten biztosan támogatnánk a megvalósításban, de, ahogy említettem is, a működtetés költségei őt terhelnék. Egyelőre azonban az a szomorú tény, hogy senki nem jelentkezett azzal az elhatározással, hogy mozit szeretne csinálni Keszthelyen."- tette hozzá Németh Gábor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK