2024.05.02., csütörtök - ZsigmondZalaegerszeg időjárása

Archivum

Indul a Belvárosi Szüret

2014. szeptember 03. szerda, 16:30
Címkék:

Hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Belvárosi Szüret és Zalai teríték Bor- és Gasztrofesztivál, mely a hagyományokhoz híven Zalaegerszeg belvárosában várja a látogatókat. A Dísz tér átalakítása miatt ugyan most egy kicsit kisebb területen. A szeptember 3-7-ig megrendezésre kerülő fesztivál jelképesen már augusztus 30-án elindult, mégpedig a sohollári Zalai Vadászati Évadnyitóval.

szuret 1

Bor és minőség a fesztiválon

Mindkét rendezvénynek az a célja, hogy népszerűsítse a zalai vadászati és borászati hagyományokat, illetve az ehhez kötődő kulináris élvezeteket. A programsorozat részleteiről a városházán tartott sajtótájékoztatót Gyutai Csaba polgármester, Balaicz Zoltán alpolgármester, Ferencz András a fesztivál produkciós vezetője, Tompagábor Kornél a Belvárosi Szüretet szervező Kvártélyház Kft, ügyvezetője, és Steyer Edina a Zalaerdő Zrt. kommunikációs munkatársa.

Gyutai Csaba örömét fejezte ki az iránt, hogy az immár hét éves fesztivál – mely tavaly elnyerte a Nyugat-dunántúli régió kiemelt örökségturisztikai rendezvénye címet – jól beilleszkedett a városi programsorozatok közé. A kínálat évről évre bővült, csakúgy, mint a látogatók száma: idén tízezernél is több vendéget várnak az ötnapos eseménysorozatra.

Balaicz Zoltán szerint azért fontos a belvárosi szüreti kavalkád, mert egyrészt felhívja a figyelmet a vadászati és szőlészeti hagyományokra, másrészt viszont összehozza a városlakókat és a környékről érkezőket néhány hangulatos, vidám estére. Az alpolgármester kiemelte: a szüreti felvonulásnak és a díszpolgárok bora versenynek már komoly hagyománya van. Az előző évekhez hasonlóan most is sokan várják a díszes és látványos felvonulást, és a borversenyre is sokan jelentkeztek már.

szuret 2

Ferencz András szerint a fesztivál két legfontosabb szereplője most is a bor és a minőség. A Belvárosi Szüret kezdi megtalálni a helyét az országos hírű boros rendezvények sorában, annál is inkább, mert a zalai borászok mellett egyre több híres pincészet is képviselteti magát. A részletekkel kapcsolatban elmondta: tavaly bevált a "üvegpoharas rendszer", amit vissza is lehetett váltani, de akár haza is lehetett vinni. Igazi borospoharakból sokkal gusztusosabb és esztétikusabb bort kóstolni, ezért most is e módon történik majd a pavilonoknál a vásárlás. A belváros-rekonstrukció miatt a Dísz tér most kiesik a fesztivál forgatagából, így csak a Széchenyi téri Nagyszínpadon lesznek koncertek, a Kvártélyház udvara azonban jobban benépesül mint eddig; környezetvédelmi programokkal és civil szervezetek képviselőivel találkozhatnak a betérők.

Tompagábor Kornél néhány a fesztivált érintő változásról számolt be. A szombati Hrutka Róbert és zenekara koncert betegség miatt elmarad, helyette a Kaukázus lép fel a Széchenyi téri színpadon. Szintén nem szerepel még a műsorfüzetben, de a hagyományos Könnyű zenei, könnyű zalai koncertsorozaton fellép a Bazooka együttes is. A Belvárosi Szüret programjai már szeptember 3-án, szerdán elkezdődnek, mégpedig a helyi Bőgőmasina, és az Edda Művek zenekar koncertjével. Ez utóbbi a májusi Egerszeg Fesztiválon lépett volna fel, ám a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt a koncert.

A szervezők remélik, hogy az időjárás valamennyire "visszavesz" szeszélyéből a szüreti mulatság idejére. Akárhogy is, a mosolygás és a barátság végig jelen lesz a VII. Belvárosi Szüreten, melynek hivatalos megnyitójára pénteken 16.30-kor kerül sor a Széchenyi téren.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK