2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Indul az Egerszeg Fesztivál

2013. május 13. hétfő, 14:28
Címkék:

Ma van a "Város napja". 1885. május 13-a óta rendezett tanácsú város Zalaegerszeg. A rendszerváltozás után ez a nap hivatalosan is a Város napja lett. Az első nagyobb megemlékezésre 1993-ban került sor, ekkor avatták fel Zalaegerszeg új (most is használatban lévő) zászlaját és címerét. A Város napi ünnepségsorozat az évtizedek alatt az immár hagyományosnak számító Egerszeg Fesztivállá nőtte ki magát, mely ezen a héten veszi kezdetét.

zeg-feszt-nyito

(ZalaMédia Online archívum)

Kiváló fesztivál, minőségi programok

Száz program, tizennyolc borász a borutcában, kézműves bemutatók- és vásár, utcazenészek, na meg fergeteges hangulat. Röviden így lehetne összefoglalni az Egerszeg Fesztivál idei kínálatát. Tompagábor Kornél főszervező, és Ferencz András produkciós vezető azért néhány részletbe is beavatta szerkesztőségünket.

A főszervező szerint az előző évekhez hasonlóan egyfajta minőségi eklektikát képviselnek a programok. Többféle zenei stílus, helyi és országos hírű előadók, képzőművészeti és hagyományőrző műsorok színesítik a palettát. Most is lezárásra kerül a Kossuth utca Széchenyi tértől, a Petőfi utcáig tartó szakasza. A zenei programok pedig három színpad (nagyszínpad, Dísz téri fesztiválsátor és Harmadikszínpad) között oszlanak meg.

A tavalyihoz hasonlóan idén is a fesztivál része lesz a Göcseji Filmszemle, melyre 76 alkotás érkezett. A Kvártélyház néhány napra kertmozivá alakul, ahol az alkotásokat hangulatos környezetben lehet megtekinteni. Újdonság, hogy a polgármesteri hivatal előtti téren egy üvegfalú média- és diszkósátor kerül felállítása. Esténként itt úgynevezett silent (vagyis csendes) diszkóban szórakozhatnak a fiatalok. A zene ugyanis fülhallgatón keresztül szól majd. Szintén a fiataloknak lesz fontos, hogy az előző évekhez hasonlóan a fesztivál területén ingyenes wi-fi pontokat alakítanak ki, így aki szeretné, élményeit, fotóit folyamatosan megoszthatja a közösségi portálokon.

Ferencz András a többi újdonsággal kapcsolatban elmondta: új külsőt kap a Dísz téri fesztiválsátor, aminek szomszédságában egy mászófal is felállításra kerül. Idén először a borászok mellet egy pezsgőház is képviselteti magát. Pünkösdhétfőn pedig ingyenes dottó járat közlekedik majd a belváros és a Gébárti tó között.

A szervezők úgy fogalmaztak, hogy mivel az Egerszeg Fesztivál tavaly elnyerte a kiváló művészeti fesztivál besorolást, komoly minőségi követelményeknek kell megfelelniük. Vonatkozik ez az árusokra, borászokra, és a kulturális, könnyűzenei programokra is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK