2024.05.03., péntek - Tímea, IrmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Japánban a Griff Bábszínház

2012. július 31. kedd, 18:05
Címkék:

A sikeres nagyszebeni fellépést követően Japánba utazott a Griff Bábszínház társulata. Koizumi Hirosi elnök és Josida Izumi alelnök urak meghívásának eleget téve a zalaiak Petőfi Sándor János vitézét (rendezte: Pinczés István) mutatják be a Tojamai Gyermek Előadóművészeti Világfesztiválon. A felkérés és a részvételi lehetőség nagy szakmai elismerést jelent, hiszen a PAT 2012 (Performing Arts Toyama 2012) elnevezésű rendezvény a németországi lingeni mellett a gyermek- és bábművészet legnagyobb, legrangosabb nemzetközi seregszemléje - adta hírül az intézmény vezetése.

griff-japan

A Griff társulatának így a magyar népmesei motívumokra épülő klasszikus vegyes technikájú előadásán, japán közönséggel való megismertetésén túl a kapcsolatépítés, új technikák megismerése, elsajátítása is kiemelt célja. Amire kiváló lehetőséget teremt, hogy a szervezők az idei esztendőben öt kontinens 19 országából hívtak vendégeket, s mellettük a fesztivál programjában mintegy 40 japán produkció is szerepel.

A Dr. Pinczés István igazgató vezetésével utazó 13 fős társulat július 29-én indult, 30-án érkezett Tojamába. A fesztivál első napjaiban workshopokon vesznek részt (Pinczés István vezetésével a Griff társulata is tart 3 szakmai workshopot), illetve más előadásokat tekintenek meg. Augusztus 2-án mutatják be a János vitézt a fesztiválprogramban, a tojamai Művészeti Alkotóközpont (Art Creation Centre) színháztermében kialakított játszóhelyen, mintegy 200-250 néző előtt. A 40 percesre rövidített előadás - az időbeli kötöttséget a szervezők határozták meg - kuriózuma, hogy noha magyar nyelven játsszák, a közönség és a nemzetközi vendégek számára japánul és angolul is élvezhető lesz - mindkét nyelven kivetítik a magyarul elhangzó szöveget.

A fesztiválnak egyébként kiemelt célja, hogy a nemzeti nyelv és karakter használata, megjelenítése által is ellensúlyozza a kultúra általános globalizációs trendjét. Így a Griff Bábszínház Petőfi művének bábos adaptációjával nemcsak Zalaegerszeget, de Magyarországot, a hazai bábos szakmát, illetve a magyar kultúrát is képviseli a tojamai fesztiválon. A kilencedik, kétévente megrendezésre kerülő seregszemle programja szerint a következő napokon ugyancsak workshopokra, más társulatok produkcióinak megtekintésére kerül sor, különböző, kapcsolódó kulturális rendezvényeken való részvételre van lehetőség, Pinczés István pedig a kapcsolatépítő tárgyalásokon túl a nemzetközi zsűri munkájába is bekapcsolódik. A társulat augusztus 6-án este érkezik vissza Magyarországra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK