2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kereszturyra emlékeztek

2015. szeptember 08. kedd, 13:56
Címkék:

Száztizenegy évvel ezelőtt született Zalaegerszegen Keresztury Dezső költő, tudós, akadémikus, volt művelődési miniszter. Az évforduló alkalmából a hagyományokhoz híven belvárosi mellszobránál tartottak megemlékezést és koszorúzást.

kd 3

Nemcsak tudós, polihisztor volt

A közönséget és a Zrínyi Miklós Gimnázium – mely a költő egykori alma matere volt – diákjait Szemes Béla, a Keresztury Dezső Emlékbizottság titkára köszöntötte. A város szülöttének életútját Gecse Péter alpolgármester elevenítette fel. Mint fogalmazott: Keresztury nemcsak tudós és polihisztor volt, hanem a nehéz történelmi pillanatokban (világháború és zsidóüldözés) azon fáradozott, hogy embertársainak segítsen. Pedagógusként (az Eötövs Collegium tanára majd igazgatója), szakpolitikusként majd vallás -és közoktatási miniszterkén (1945-48) pedig az egész művelődéspolitika megreformálására törekedett. A kommunista hatalom azonban megakadályozta ebben, így a miniszteri széktől és az igazgatói státusztól is meg kellett válnia.

A tudományos munkától azonban nem tudták elszakítani. 1948-50-ig az MTA főkönyvtárosa, majd egészen nyugdíjazásáig (1971) az Országos Széchenyi Könyvtár tudományos főosztályvezetője volt. Az alpolgármester úgy látja, hogy munkásságát kevesen – csak egy szűk szakmai és tudományos körben – ismerik, pedig könyveit, tanulmányait és verseit mindenkinek érdemes lenne megismerni, vagy néha fellapozni.

kd 2

A megemlékezésen a költő szobránál koszorút helyezett el többek között Balaicz Zoltán polgármester, Kiss Gábor könyvtárigazgató, Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója, valamint a Keresztury-emlékbizottság elnöke, dr. Gyimesi Endre.

Tavaly a város Keresztury születésének 110. évfordulójára egész éves programsorozattal készült. Tudományos konferencia és kiállítás is várta az érdeklődőket. Mártírok úti szülőházának falán pedig éppen egy évvel ezelőtt avatták fel Németh János Kossuth-díjas keramikusművész domborművét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK