2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kezdődik a múzeumpedagógiai évad

2012. október 12. péntek, 09:33
Címkék:

Múzeumpedagógiai évadnyitót rendezett a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága a Göcseji Falumúzeumban. A meghívott oktatási intézmények képviselői a nagykanizsai Thúry György Múzeum, a keszthelyi Balatoni Múzeum, a zalaegerszegi Göcseji Múzeum, és a skanzen idei múzeumpedagógiai kínálatával ismerkedhettek meg, interaktív formában.A résztvevőket Kaján Imre múzeumigazgató köszöntötte, aki a jeles alkalomból fakanalat fogott, és egy különleges lengyel káposztaételt főzött a foglalkoztató ház melletti téren a vendégeknek.

muzped 1

Interaktív bemutató tanároknak



Míg az étel főtt, a tanárok megismerkedhettek a római kori öltözködéssel, vagy éppen izgalmas múlt századi tárgyakkal. Orha Zoltán régész és Büki Ágnes múzeumi asszisztens (Göcseji Múzeum) segítségével egy modellezett sírt is feltárhattak a résztvevők. Molnárné Raposa Irén PR osztályvezető pedig a paraszti munkákkal, életmóddal és családi munkamegosztással kapcsolatos, "Egy nap a dédinél" című foglalkozás rejtelmeibe avatta be a tanárokat.

muzped 2

A Thúry-múzeum tárgyaival kapcsolatos totót is kitölthettek a résztvevők

Kissné Kovács Ágnes múzeumpedagógus, a MOKK program zalai koordinátora elmondta: az idei évadnyitó célja a tájékoztatáson túl az volt, hogy a tanárok némi játék segítségével maguk is megtapasztalhassák, kipróbálhassák, hogy a gyerekek milyen foglalkozásokon vesznek részt valójában egy-egy múzeumi óra alkalmával. Az előző években főleg a szóbeli bemutatókra helyezték a hangsúlyt, most inkább az interaktivitást, a részvételt tartották fontosnak. Így a pedagógus személyes élményein keresztül tudja a gyerekek felé továbbítani a hasznos információkat.

muzped 3

Orha Zoltán segítségével sikerült kiásni a modell-csontvázat

A Göcseji Múzeumban idén is több tematikus foglalkozás, múzeumi óra és osztálykirándulás várja az iskolásokat és az óvodásokat. Megismerkedhetnek többek között az állandó kiállítással, a régészeti munkával, a várépítéssel, várvédelemmel és a középkori fegyverekkel, valamint a régi térképek világával. De a fazekasság, iparosság, és a képzőművészet világába is betekintést nyerhetnek a gyerekek. A skanzenben pedig - a már említett paraszti életmódon túl - a húsvéti tojásfestéssel, a Szent-Iván napi koszorúkötéssel és a kenyérkészítéssel kapcsolatban hallhatnak érdekességeket a diákok. Karácsony közeledtével az adventi ünnepkör hagyományai is megelevenednek; sőt, sógyurmából betlehemek is készülnek majd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK