2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kötetben a harmadik zászlóalj története

2013. június 06. csütörtök, 07:22
Címkék:

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban került bemutatásra a "Zalaegerszegi honvédek a Donnál - A magyar királyi 17. honvéd gyalogezred III. zászlóaljának története" című kötet, mely az 1942-43 közötti időszak történéseit dolgozza fel. A könyv a Zalai Gyűjtemények sorozat 74. számaként jelent meg, nagy összefogás eredményeképpen.

donkonyv 1

Korabeli felvétel Závodszky Istvánról

Zalaegerszegiek a Donnál

Mint azt a kötetbemutatón Molnár András szerkesztő, a zalai levéltár igazgatója elmondta: közel száz családot kerestek meg az elmúlt egy esztendőben, akiknél még fellelhetők voltak a zászlóaljt érintő dokumentumok. Lassan távozik az a korosztály, amelyik a doni ütközetet átélte, sőt már gyermekeik is nyugdíjas korúak, így fontosnak érezték, hogy a közelmúlt helytörténeti vonatkozással is bíró históriáját feldolgozzák. Sok barát, rokon és családtag segített a dokumentumok felkutatásában, ami azért volt nagyon nehéz, mert a tárgyi emlékek döntő része még akkoriban megsemmisült. Ezért kellett a honvédek rokonainak segítségét kérni, hiszen a családi hagyatékokban számtalan korabeli írásos dokumentum, levél és fotográfia rejtőzött.

A magyar királyi 2. honvéd hadsereg 9. könnyű hadosztályának zalaegerszegi (17/III) zászlóalja 1942. május 2-án vonult el a keleti hadszíntérre. A levéltár igazgatója a könyvbemutatón beszélt a zászlóalj Zalaegerszegre telepítéséről (az egykori Rákóczi úti határőrség épületében állomásoztak), az első mozgósításokról, valamint doni előretörésről és az állások elfoglalásáról, őrzéséről. A zászlóalj személyi állománya közel 1500 fő volt. 1943 januárjában a honvéd alakulatok közül utolsóként, a 2. hadsereg utóvédjeként hagyták el a doni állásokat, súlyos veszteségeket szenvedve. Az állománynak körülbelül egyhetede tért csak vissza szülőföldjére.

donkonyv 3

Balaicz Zoltán nagyapja portréjával érkezett a kötetbemutatóra

Balaicz Zoltán alpolgármester a kötet megjelenését üdvözölve elmondta: személyesen is érintett, hiszen nagyapja vitéz Balaicz Vendel szintén a zászlóalj honvédje volt. Magyar királyi őrmesterként pedig a zászlóaljparancsnok, vitéz Závodszky István közvetlen beosztottja. A parancsnok néhány hete, az Egerszeg Fesztivál keretében posztumusz díszpolgári címet kapott a megyeszékhely önkormányzatától, melyet unokája, Bódis Péter vett át. A címmel járó félmillió forintos összeget a zalai levéltárnak ajánlotta fel, melyet további, a második világháborút érintő kutatásokra fordítanak majd.

A könyvbemutatón részt vett dr. Szabó Péter hadtörténész, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének munkatársa, aki a zászlóalj tisztikarának életrajzi adatait dolgozta fel, és Erőss Krisztina levéltáros, aki a veszteséglistát állította össze.

donkonyv 2

Molnár András felelevenítette a zászlóalj életének főbb eseményeit

A könyv nemcsak a zászlóalj mozgósítását, harcait és hazatérést dolgozza fel, hanem portrékat is közöl a legénység állományából, bepillantást nyújt Németh József tizedes harctéri naplójába, s részletesen közli a személyi veszteségek listáját. A kötetet több tucat korabeli fotó is illusztrálja, melyek segítségével megelevenednek a doni harctér és a katonaélet egyes pillanatai.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK