2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Közös önkormányzati hivatalt hoztak létre

2012. október 31. szerda, 15:05
Címkék:

Zalaszentiván és Nagykutas körjegyzősége a megyében elsőként írta alá október 31-én a közös önkormányzati hivatal létrehozásáról szóló megállapodást. Zalaszentiván, Alibánfa és Zalaszentlőrinc, valamint Nagykutas és Kiskutas községek képviselő-testületei 2012. október 24-én megtartott együttes képviselő-testületi ülésükön egyhangú szavazással, igazgatási feladataik ellátására közös önkormányzati hivatal létrehozásáról döntöttek.

szentivan kutas netre

Zalaszentiván és Nagykutas körjegyzősége – a megyében elsőként írták alá a megállapodást

A nagykutasi ünnepélyes aláírási ceremónián Horváth Sándor, a település polgármestere bejelentette a közös önkormányzati hivatalról szóló megállapodást. Mint mondta, több tárgyalás előzte meg a döntést, miszerint a két település körjegyzősége 2012. december 31-ével megszűnik és 2013. január elsejétől az új önkormányzati törvény rendelkezése szerint együttműködik az új hivatali formában.

Dormán Miklós, Zalaszentiván polgármestere emlékeztetett arra, hogy a két körjegyzőség között már két-három éve megkezdődtek a tárgyalások az összeolvadás lehetőségéről, melynek indokaként az önkormányzatok gazdaságosabb működését határozták meg. A tervezett együttműködéshez aztán lendületet adott az új szabályozás, úgy gondolták, révbe juttatják a már megkezdett tárgyalásokat. Kiemelte, az új közös önkormányzati hivatal meg tud felelni a vele szemben támasztott elvárásoknak, a feladatfinanszírozás pedig gazdaságosabb működést eredményez a helyhatóságok számára. Mint fogalmazott, mind az öt település lakosságának biztosítani fogják helyben azokat a szolgáltatásokat, melyeket eddig is megkaptak. Zalaszentiván mint székhely, Nagykutas pedig mint telephely működik majd, de a másik három településre is "kiviszik a hivatalt"; egy héten hányszor, és milyen nyitvatartási idővel, erről majd a községek döntenek.

Dormán Miklós végül kiemelte, dr. Erdélyi Gábor körjegyző személyében igen jó felkészültségű szakember kerül a közös önkormányzati hivatal élére. Reméli, hogy megfelelő munkatársat találnak az aljegyző személyében is, mely állásra kiírták a pályázatot.

szivan kutas alair net

Halász Gábor, Kiskutas polgármestere elmondta, már korábban is keresték a lehetőséget az együttműködésre, mert látták, hogy a hétszázas lélekszámú körjegyzőségük sokáig nem tartható fenn. Nagykutassal közösen úgy vélekedtek, döntéseiket nem lépéskényszerből hozzák meg, mert erre elég sok rossz példát láttak már, hanem idejében fognak gondolkodni és bátran cselekedni községeik érdekében. Éppen ezért mindig is az összefogás lehetőségét keresték, azokat a közös pontokat, melyek összekötik a településeket, és sosem azokat, melyek széthúzzák, hangsúlyozta.

Cziráki Imre, Alibánfa polgármestere, Csiszár László, Zalaszentlőrinc polgármestere valamint Erdélyi Gábor körjegyző szintén fontosnak tartották megjegyezni, hogy konszenzusra épülő döntés született az öt település között, mely megnyugtató és biztató a jövőre nézve.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK