2024.05.02., csütörtök - ZsigmondZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kulturális centrum lehet

2014. szeptember 25. csütörtök, 09:22
Címkék:

Keresztury Dezső születésének 100. évfordulóján többször szóba került a néhai költő, akadémikus zalaegerszegi, Mártírok utcai szülőházának jövője. Az utca elején álló sarokházat 1904-ben építtette édesapja, Keresztury József, a város egykori polgármestere. A ház először földszintes volt, majd emeletet építettek rá. A földszinti részt kiadták különféle üzlethelyiségek céljára, az emeleten lakott a Keresztury család, illetve egy ügyvédi iroda is működött fent.

Ötletek a Mártírok út 2. hasznosítására

Keresztury Dezső tizennégy éves volt, mikor elköltöztek Zalaegerszegről, ekkor a házat a Fenyvesi család vásárolta meg, majd később a városhoz került az épület. Helyiségeinek jó része most kihasználatlan, az emeletén egy szociális lakás és egy nyelviskola található; ez utóbbi az egykori Keresztury lakás egy részéből került leválasztásra. A néhai otthon többi része üresen áll.

Igaz, három bútor található a kétszobás, nappali-konyhás lakásban, melyet Keresztury Dezső özvegye ajándékozott a városnak férje hagyatékból – válaszolta érdeklődésünkre Szemes Béla, a Keresztury Dezső Emlékbizottság titkára. Mint mondta: a Mártírok utcai épület a 2000-es évek közepén került fókuszba, miután a költő tiszteletére 1999-ben egy emléktáblát helyeztek el a ház falán.

- Addig tulajdonképpen csak a család Bartók Béla utcai hegyi háza kötődött Kereszturyhoz, hiszen évtizedekig ő maga is itt töltötte idejét, ha haza látogatott. Itt kerültek elrendezésre tárgyi emlékei, és könyvtárának egy része is. Ezt a régi Jánka-hegyi présházat gondozta sokáig Nyakasné Turi Klára, aki kiváló munkát végzett, és rengeteget tett a költő halála után a hagyaték ápolásáért. Sokáig szó volt arról, hogy ezt a házat kellene valamilyen kulturális célra hasznosítani, ám az emlékbizottság végül arra jutott, hogy a Bartók Béla utca távol van a belvárostól, autóval nehéz megközelíteni, így inkább az egykori szülőházat kellene megtölteni élettel.

kd-haz

A cél az, hogy az utcáról belépve egy rendezett belső udvar (paddal, gondozott zöldfelülettel) és egy többfunkciós, ám egységesen kezelt, felújított ház fogadja a betérőt. Első lépésként a nyelviskolát egy ingatlancserével váltaná ki a város, és a szociális bérlakásban élő családnak is keresnének egy másik ingatlant.

- Ha a tulajdonjogi kérdések megoldódnak és a szükséges átalakítások megtörténnek, egy speciális kulturális centrummá alakulhat az épület. Az egyik elképzelés szerint egy muzeális tér jönne létre, és ide kerülne a Keresztury emlékeken kívül Gábor Miklós és Ruszt József hagyatéka is. Van egy olyan koncepció is, hogy a ház (melyet jelenleg a LÉSZ Kft. üzemeltet és a város a tulajdonosa) átkerülne a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár kezelésébe, és az akadémikus hagyatékának bemutatásán kívül egy rendezvényhelyszín jönne itt létre. Nem nagy teret igénylő, ám exkluzív kulturális és művészeti esteket, vagy programsorozatokat tudunk elképzelni a Mártírok úti házban – folytatta Szemes Béla.

Hogy azonban a Jánka-hegyi épület se heverjen parlagon, a tervek szerint ezt alkotóházzá alakítanák. Az inspiráló környezet ugyanis alkalmas arra, hogy az ország bármely pontjáról művészek érkezzenek ide alkotni, pihenni. Eközben jobban megismerhetnék a göcseji, őrségi tájegységet is.

Az emlékbizottság titkára szerint az a cél, hogy Keresztury szellemiségét visszahozzák a köztudatba, mert költészetét és akadémiai munkásságát sajnos most csak egy szűk kör ismeri. Egy (sőt a hegyi hajlék alkotóházzá alakításával kettő) állandó jelleggel ismertebbé váljon az itt élők körében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK