2024.05.15., szerda - Zsófia, SzonjaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kulturális körjárat

2010. július 20. kedd, 08:38
Címkék:

Lassan hátunkra vehetjük a jól megtömött túrazsákot, és teljes menetfelszerelésben nekivághatunk a nyári fesztiváloknak. A következő egy-másfél hónap bővelkedik kulturális és összművészeti találkozókban; a lelkesedésnek csak a pénztárcánk karcsúsodása szabhat határt.

 

Dunántúli fesztiválajánló

Bár Zalában ritka az országos népszerűségnek örvendő és tömegeket vonzó fesztivál, azért nem kell búsulnunk, néhány közeli színhely biztos kárpótol minket.
Július 23–augusztus 1. között ismét megrendezésre kerül a Művészetek Völgye. Méghozzá az igazi; a hét településen (Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, Öcs, Pula, Nagyvázsony) zajló össznépi megmozdulás.

Ez lesz a 20., jubileumi találkozó. Sorrendben persze a huszonkettedik, ám a 2008-as „kapolcsi bűvészkedés” és a 2009-es falunappá zsugorodó „fesztiválutánzat” nem számít. Annak ellenére, hogy Márta István főszervező idén egyetlen tévécsatornán sem panaszkodott pénzhiányra, mégis összegyűlt annyi, hogy színvonalas eseményeknek nézünk elébe.

Az idei völgy erős lesz világzenében (Öcs), jazz-ben és egyházzenében (Kapolcs), valamint alterockban (Monostorapáti). A muzsikán kívül rengeteg kiállítás, irodalmi program és színházi előadás várja az érdeklődőket. A Művészetek Hölgye idén Palya Bea énekes, aki beszélgetéseket vezet majd, és táncolni, énekelni is tanít.

A „Völgyextrém” címet idén Hobó kapta, aki különleges programokkal lép fel.
A völgy után érdemes lesz hegyre menni, méghozzá a Villányi borvidék egyik településére, Palkonyára (illetve a két szomszédos faluba, Kisharsányba és Nagyharsányba). Harmadik éve rendezik meg augusztus 4–8. között az Ördögkatlan Fesztivált a fővárosi Bárka Színház művészei.

Az esemény valójában a Művészetek Völgyéből nőtte ki magát, hiszen a bárkások Pulán táboroztak éveken keresztül, ám a kapolcsi fesztivál csökkentett költségvetése miatt 2008-ban kiszorultak a pulai „kikötőből”. A pécsiek felkérése viszont épp jókor jött nekik. Az Ördögkatlan fővédnökei kezdetektől Törőcsik Mari és Cseh Tamás, utóbbi sajnos már csak az égi szférákból őrködhet az események felett.

A programok egy része viszont éppen a legendás zeneszerző-énekesnek állít emléket. A zalaegerszegi születésű, ám Pécsett élő Jordán Katica képzőművész például Cseh Tamás-dalokat „ültetett át” képregény formába. Az Ördögkatlanon ott lesz még többek között Másik János, Víg Mihály, Rutkai Bori, Takács Eszter, Kobzos Kiss Tamás, de Háy János író, valamint Kapa és Pepe is.

Augusztus 13–22. között érdemes lesz többször is átugrani a szomszédos Őrségbe, ahol 2002 óta minden évben megrendezésre kerül a Hétrétország Fesztivál, felsorakoztatva a tájegység kulturális, néprajzi és természeti értékeit, számos más neves előadó produkciója mellett. A „szerek” világának titokzatos portái kinyílnak, és hamisítatlan házi rétesekkel, dödöllével várják a betérőt, s közben a hagyományos gazdálkodással is meg lehet ismerkedni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK