2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Lájkolják a régi fotókat

2013. március 27. szerda, 06:53
Címkék:

Régi fotók Zalaegerszegről. Lájkolod? Úgy tűnik, hogy egyre többen igen, sőt rengetegen meg is osztják a városról készült archív felvételeket a Facebookon. Az elmúlt hónapokban szinte elárasztották a közösségi portált a 19. század második felében, és a 20. században készült képek. Míg korábban inkább a századelő volt érdekes, most úgy tűnik, hogy a közelmúlt a nyerő: a 60-as évektől egészen a 90-es évek elejéig találni városképeket. Mi okozza ezt a felfokozott érdeklődést? Nosztalgia, divathullám, vagy a helytörténet iránti kíváncsiság? Talán mindegyik.

Egerszegi retró a közösségi portálon

lenin-furst

Néhány hete a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára is bekapcsolódott a korabeli fotók posztolásába, hiszen regisztrálták magukat az oldalon. Leginkább azért, mert fontosnak érzik, hogy az intézmény munkáját a közösségi portálon is népszerűsítsék. Káli Csaba igazgatóhelyettes érdeklődésünkre elmondta: szeretnék, ha az ifjabb korosztályok körében is tudatosulna, hogy léteznek levéltárak, ahol a múlt feltárása zajlik. Ami ugyanis nincs fent az interneten, sőt amire egy 30 év alatti nem tud "rákeresni" a világhálón, az tulajdonképpen nem létezik. A facebook-os jelenléttel így nyitni szeretnének a fiatalok felé, és a lehetőségekhez mérten be szeretnék mutatni a közgyűjteményben folyó munkát.

Az igazgatóhelyettes úgy látja, hogy a közelmúlt iránti érdeklődés egyfelől egy nosztalgia, hiszen az idősebbek szeretnek visszaemlékezni fiatalságukra, még akkor is, ha az politikailag egy nehéz időszakban volt. A mai fiatalok pedig inkább egy-egy poént, például egy manapság már ritkaságnak számító tárgyat látnak a 60-as, 70-es, vagy 80-as években készült felvételeken. A régi autókra, ruhákra, divatcikkekre szinte mindenki kíváncsi, annál is inkább, mert néhány korabeli márka a retró-divat hatására ismét felkapott lett.

regi-kossuthut

Káli Csaba szerint a régi képek azért is izgalmasak, mert szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné összehasonlítani a jelent a múlttal, különösen, ha a szülővárosáról van szó. Egy korábbi állapotát látni annak az utcának, melyen nap mint nap járunk, vagy annak a háznak, amit jól ismerünk, csodálatot vált ki a nézőből.

A felvételek mindezen kívül azért is fontosak, mert komoly történelmi üzenetet hordoznak. A 60-as, 70-es években ugyanis impulzív változások történtek a városban. Emeletes lakóházak, sőt lakótelepek nőttek a korabeli földszintes házak, vagy beépítetlen területek helyére. Rohamosan nőtt a lakosságszám is, ezen kívül komoly életmódbeli változások történtek az iparosítás hatására. A felvételek tehát nemcsak nosztalgikusak, hanem maradandó emlékei is ennek az elementáris erejű változásnak.

(A felvételeken a mai Vizslaparki út tízemeletesei láthatók építésük idején, illetve a Kossuth Lajos utca egy részlete. A képek a levéltár tulajdonát képezik.)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK