2024.05.04., szombat - Mónika, FlóriánZalaegerszeg időjárása

Archivum

Legyen élet a portákon!

2012. január 27. péntek, 12:28
Címkék:

Civil fórumot szervezett a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága a Göcseji Falumúzeum jövőbeni fejlesztésével kapcsolatban. Kaján Imre, az intézmény igazgatója novemberben, a skanzen Márton napi rendezvényén a városi és megyei önkormányzat képviselőit, valamint a sajtót várta egy hasonló összejövetelre; akkor fogalmazódott meg az a gondolat, hogy az egyesületek segítségével gyűjtsenek ötleteket a falumúzeum tartalmi bővítése céljából.

 

Fórum a falumúzeum jövőjéről

A Göcseji Múzeum Kisfaludi termében rendezett fórumon számos egyesület - többek között a Nagycsaládosok Egyesülete, az EZE, a Városesztétikai Társaság, a Zalai Falvakért Egyesület, a Nyugdíjasok Zala Megyei Képviselete, a Zalai Népfőiskolai Egyesület és az Egerszegi Bringaklub - vezetője vagy képviselője vett részt. Mindenekelőtt Kaján Imre ismertette saját elképzeléseiket, bár mint mondta (s ez egyben a falumúzeum mottója is lehet): "A skanzen az Önöké! Az Önök véleménye dönt."

falumuzeum 1

 

A múzeum vezetője mindenekelőtt azt szeretné, ha több rendezvény lenne hétvégente a falumúzeumban. Az elképzelések között szerepel kertészeti vásár, biopiac, és egy új kezdeményezés; a muramenti országok gyermekolimpiája. A további tervek között mobiltelefonra tölthető tárlatvezetőt, gyermekjátszóteret, pelenkázót, éttermet és rendezvénypajtát is említett az igazgató. Mint mondta: a fejlesztések alapja a csatornázás, amíg az nem készül el, nem tudnak tovább lépni. Ötletük van még bőven, hiszen örülnének ha ismét működne a malom, ha folyamatosan élet lenne a portákon, ahol különféle mesterségekkel lehetne megismerkedni. Összességében azt szeretnék, ha a skanzen több rendezvénynek is állandó színhelye lehetne. Igazi társasági, közösségi teret kívánnak ott létrehozni; gyerekekkel, szülőkkel, fiatalokkal vagy éppen pihenni vágyó idősebbekkel. Mindehhez önkéntesek segítségét is várják.

Gyutai Csaba polgármestert távollétében képviselő Szemes Péter személyi titkár elmondta: a városnak - bár nem fenntartója az intézménynek - mindig fontos volt a skanzen, hiszen ez az ország első szabadtári múzeuma, amire gondot kell fordítani. Eddig is támogatták lehetőségeikhez mérten a programokat, s ennek a jövőben sem lesz akadálya.

Bíró László a nyugdíjasok megyei képviselete nevében egy franciaországi, Loire-menti szabadtéri múzeumra hívta fel a figyelmet, ahol az előbb elhangzottak már jól működnek, ezért javasolta oda egy tanulmányutat. Fehér Lászlóné a népfőiskolai egyesület titkára elárusítóhelyet, és több kézműves mestert szeretne a portákra. Emellett népzenei koncerteket és régi gyermekjáték bemutatót is szívesen látna, ám nem a műanyagsátor alatt, hanem autentikus környezetben. Iványi Ildikó a Nagycsaládosok Egyesületének tiszteletbeli elnöke faluszínházat képzel el, ami szerinte megyén túlról is sok érdeklődőt vonzana.

falumuzeum 2

Bővítenék a kínálatot

 

Elhangzott még: több jeles naphoz kapcsolódó programra, mesterség- és gasztronómiai bemutatókra lenne szükség, sokkal több ülőhelyet, padot kellene kihelyezni a skanzenben, illetve fontos lenne a megye wellnes-szállóiban reklámozni a falumúzeumot, vagy a vezetőkkel megállapodást kötni, hogy programjaikba illesszék be a múzeumlátogatást. A civilek szeretnék, ha nemcsak időszakos, hanem folyamatos lenne a működés, s ha élettel telnének meg a porták.

Kaján Imre szerint ha az első lépéseket saját erőből, illetve önkéntesek segítségével sikerülne megtenni, akkor az eredményeket látva a politikusok is úgy gondolnák, hogy érdemes a Göcseji Falumúzeumra több pénzt áldozni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK