2024.05.03., péntek - Tímea, IrmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Mi lesz az ÁMK-k sorsa

2012. április 03. kedd, 12:27
Címkék:

A köznevelési és az önkormányzati törvény változása országszerte új kihívás elé állíthatja az ÁMK-kat. Az általános művelődési központ, mint intézményforma a 80-as évek végén, 90-es évek elején vált elterjedté. Létrejöttében főleg gazdasági megfontolások álltak; olyan komplex intézmények létesültek, melyek egy fedél alatt látnak el oktatási és közművelődési feladatokat. A rendszerváltozást követően pedig a helyi önkormányzatok lettek az ÁMK-k fenntartói. Az elmúlt évtizedekben volt, ahol jól, volt, ahol kevésbé hatékonyan sikerült összehangolni az eltérő feladatokat.

Ismét VMK lesz a megyeszékhelyi Keresztury

vmk 1

Tény: az országban sok helyen az oktatási funkció elnyomta a közművelődésit, és volt példa arra is, hogy az iskolák csak a közművelődési feladatok után járó normatíva miatt alakultak át ÁMK-vá. Összességében azonban, ahol sikerült tényleges együttműködést megvalósítani, ott nemcsak megfért egymás mellett oktatás és kultúra, hanem szép eredmények is születtek. Az egyes területek ugyanis hatékonyan ki tudták egymást egészíteni.

A speciális, többcélú intézmények sorsa jelenleg azonban képlékeny, hiszen a közoktatási feladatokat szeptember elsejétől az állam veszi át, míg a kulturális tevékenység az önkormányzati törvény szerint helyi közügy marad - mondta érdeklődésünkre Cserpes Attila, a zalaegerszegi Keresztury ÁMK igazgatóhelyettese. Az elméleti lehetősége megvan annak, hogy továbbra is működjenek többcélú intézmények, de ezek fenntartása és finanszírozása még bizonytalan.

Ami biztos - legalább is a zalaegerszegi viszonyokat nézve -, hogy a Keresztury ÁMK, húsz év után ismét VMK lesz. Szeptembertől hivatalosan Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ néven működik majd tovább a kultúrház. Erről áprilisban dönt a közgyűlés. A jogszabályi változások miatt az alapfokú művészeti iskola kiválik az intézményből, s magánkézbe kerül (a LARTISZ Nonprofit Kft. veszi át a feladatokat). A VMK-hoz csatolják tovább a Családi Intézetet is. Az igazgatóhelyettes egyelőre nem látja világosan, hogy az átszervezéseket követően milyen jövő vár a magyarországi közművelődésre. Szerinte továbbra is a finanszírozás a legfőbb kérdés. Ha ugyanis ezt a feladatot kizárólag a helyi önkormányzatoknak kell megoldani, az eddigieknél is komolyabb problémákra lehet számítani.

vmk 2

Nem szükséges új névtábla, maradhat a régi is a Keresztury épülete előtt

Hasonlóan bizonytalan Bogdán Marianna is. A megyeszékhelyi Apáczai ÁMK igazgatója kérdésünkre azt felelte: jelen pillanatban fogalma sincs, mi lesz az általa vezetett intézmény sorsa. Kevés az információ; csak annyit tudnak, amennyi a köznevelési törvényben szerepel, ám a helyzetet rendező kormányrendelet még nem született meg. Ők a többi ÁMK-hoz képest is speciális helyzetben vannak, hiszen iskola, könyvtár, művelődési intézmény és nevelési tanácsadó működik egy irányítás alatt. Ez utóbbi szakpedagógiai feladat, mellyel kapcsolatban a törvény homályosan fogalmaz. Valószínűleg ez az ágazat állami irányítás alá kerül, csakúgy, mint a gimnázium. A könyvtár és a közművelődés önkormányzati fenntartású marad.

Kérdésünkre, hogy várható -e esetükben névváltoztatás, azt felelte: egyelőre nem tudják. Várják a konkrétumokat. Az már azonban most látszik, hogy nagy változás és kihívás előtt állnak, s nagyon kevés idejük lesz minderre felkészülni. A bizonytalanság pedig a kollégákat is nehéz hónapok elé állítja. Az igazgató azonban bízik abban, hogy a törvényalkotók felelős döntést hoznak.

A témával kapcsolatban Balaicz Zoltán alpolgármester elmondta, Zalaegerszegen négy intézményt érint a jogszabályi változás: a Keresztury-, Apáczai-, Öveges -és Izsák ÁMK-kat. Az új köznevelési törvény ugyan foglakozik többcélú intézményekkel, de míg a kormányrendelet nem születik meg, nem tudni biztosat.

A Keresztury ÁMK sorsa az áprilisi közgyűléssel rendeződik (a már említett módon). A másik három intézményben viszont a funkciók egy része állami, míg másik részük önkormányzati hatáskör alá kerül. A körvonalazódó változásokból az látszik, hogy az Öveges ÁMK esetében a könyvtár, az óvoda és a közművelődés, valamint az ingatlan az önkormányzatnál marad, az általános iskola viszont állami kézbe kerül.

Az Izsák Imre ÁMK esetében is hasonló lesz a helyzet. Itt azonban egyéb problémák is adódhatnak. Az iskola ugyanis egysoros, vagyis nincs adott évfolyamon belül párhuzamos osztály, a törvény pedig jobban preferálja azokat az oktatási intézményeket, ahol több osztály is van az évfolyamokon belül. Emiatt lehet, hogy a csácsi iskola tagintézménnyé válik. Az Apáczai ÁMK-val kapcsolatban az alpolgármester úgy nyilatkozott: a többi intézményhez hasonlóan a közművelődés és a könyvtár a városnál marad, a gimnázium állami kézbe megy, a nevelési tanácsadó - mivel külön szakágazat - valószínűleg a kormányhivatalhoz kerül. Az épületek szintén az önkormányzatnál maradnak, a pedagógusok viszont állami alkalmazottak lesznek.

Érdeklődésünkre, hogy a Keresztury ÁMK-hoz hasonlóan várható -e a másik három intézmény esetében is névváltozás, azt felelte: még nem tudni. Erre csak akkor lehet pontos választ adni, ha ténylegesen eldől, hogy milyen esetben lehet használni a többcélú intézmény kategóriát, s ezeknek ki lesz a fenntartója, s milyen funkciói lesznek az ilyen jellegű művelődési házaknak, iskoláknak. Az alpolgármester szerint a nyár folyamán rendeződik ez a kérdéskör, s őszre már mindenki tudni fogja, hogy az új struktúrában hol lesz a helye.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK