2024.05.16., csütörtök - Mózes, BotondZalaegerszeg időjárása

Archivum

Mítoszok és tudomány

2010. május 31. hétfő, 12:27
Címkék:

Molekulák, feromonok, kémiai teremtéstörténet szobrokban. Mindez egy egyetemi docens, vegyészmérnök képzőművészeti vénája nyomán. Vízi Béla a veszprémi egyetemen oktatott 41 évig, Norvégiában 8 hónapig ösztöndíjasként a molekulacsoportok rezgései témakörben publikált. Mindemellett a tudomány képi megjelenítéseként sajátos alkotásokat hozott létre fémből, pácolt fából, kőből, melyek a kémiai rendszerek vonalmenti ábrázolásaiból indultak ki. 

 

Művészetté tett kémia

Nem esnek távol egyes ősi szimbólumoktól sem, így az egyiptomi hieroglifák, a magyar rovásírás, az alkimista jelek, barlangrajzok ábráitól, melyekben, akárcsak a magyar nyelv finom árnyalati kifejezésében és az egykori anyaistennő vallás tanaiban is járatos a 74 éves tudós doktor.
Művészi tudományát illetve tudományos művészetét nemcsak az egyedi szobrok, hanem 10 általa írt könyv is hirdeti.

 

vizi-bela5.jpg

 

Mindezekről beszélt kétórás előadása során a zalaegerszegi Ady-iskola gimnazistáinak, lélekre ható szobrai társaságában. Bár munkáit külföldön, így Franciaországban, Dániában, Olaszországban, Finnországban, Németországban, Hollandiában, Erdélyben nagy ovációval fogadták, és erkölcsi elismeréssel illették, a magyar diákok körében csupán két kiállításra kapott felkérést, ezek közül az egyik a zalaegerszegi.

Vallja, az ősök fontos tudást sűrítettek az egykori szimbólumokba, melyek akár népművészeti ábraként vették körül őket. Többek között a közösség tagjainak képi úton tanítását célozták. Ezt a vizualizálást hiányolja a mai magyar oktatásból, különösen a kémiából, mely szinte a matematikai képletek szintjére redukálódott és sokat vesztett népszerűségéből. Holott olyan erők tanát hirdeti, melyek az élet minden formájának kialakulásánál fő szerepet játszanak.

Szobrain keresztül meséli el ezen szinteket molekulárisan és vallási minőségben egyaránt. Így látható a fekete világtojás, majd az elektron kiszabadulása okozta történések, a forgómozgások indukálta alakváltozások, a szénatom, mint minden élő szervezet váza és tápláléka, azaz életet adó és tápláló anyaistennő, vagy az elágazó molekulaláncok, mint életfaszimbólumok.

Ez utóbbi témakörben külön könyve is megjelent, melyben 21 életfaábrázolást mutat be az olvasóknak. Alkotásaiban az illatanyagokon, növényeken és állatvilágon keresztül elérkezik a teremtés csúcsát képviselő emberhez, mely a világ és saját maga kipusztítójává válik.

– Hogyan viszonyulnak Önhöz a tudóstársak, miközben mítoszokat magyaráz a tudomány talaján?
– Kémiailag elég szépen lehet szemléltetni, hogy nagy valószínűséggel így zajlott le a folyamat. De lehet állítani azt is, hogy Európában vannak kifejezett teremtéstörténet-pusztítók, akik ha nagy jóindulatot tanúsítanak, csak annyit mondanak, mindez csacska mese. Sok százezer éves megfigyelések jelennek meg a mítoszokban és egyáltalán nem csacskaságok.

– Ezeket a gyönyörű alkotásokat sokan szívesen látnánk a lakásunkban is. Van lehetőség a vásárlásra?
– Egydarabos a kollekció, mivel több milliós beruházásra lenne szükség a gyártáshoz. Elég az egekbe emelni az adókat, nem elismerni a valós költségeket és már lehetetlenné is válik a szoboröntés.

– Az előadása során utalt olyan történelmi tényekre is, melyeket manapság egyre gyakrabban hallani, az iskolai oktatás azonban nem vesz róluk tudomást. Mit lehet tenni, hogy necsak kivételes alkalmakkor hallják ezeket a diákok?
– Kivételes alkalmakkor kell róla beszélni, aztán öt-hat ezer év múlva majd mindenki rájön. Ilyen hosszútávra vagyunk berendezve.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK