2024.05.03., péntek - Tímea, IrmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Modern nagyáruházak a belvárosban

2014. július 08. kedd, 14:35
Címkék:

Éppen negyven évvel ezelőtt, 1974. július 4-én nyílt meg a korabeli belváros két modern nagyáruháza, a Domus, és a Centrum. Mint arra bizonyára még sokan emlékeznek, a Domus Széchenyi téri bejáratán keresztül egy több enteriőrből álló bútor- bemutatóterembe érkezett a vevő, a Kovács Károly térre néző földszinti elárusítótérben pedig szőnyegek, függönyök és csillárok között lehetett válogatni. A Centrum pedig egy igazi modern, mozgólépcsős nagyáruháznak számított, egy vidéki városban.

zalaegerszeg-centrum-aruhaz

A Centrum a 60-as években

40 éve avatták fel a Domust és a Centrumot

Mint az a megyei napilap akkori tudósításaiból (Zalai Hírlap 1974. július 2. és július 5.) kiderül, a két áruház létesítését nagy izgalom és érdeklődés kísérte. Már hetekkel, hónapokkal a nyitás előtt leskelődtek az emberek az építési területen, és a lassan formát bontó kirakatok előtt. A Domust a Zala megyei Iparker Vállalat, és a BÚTORÉRT közösen létesítette, s mintegy 17 millió forintba került a beruházás. A nyitás napját 7 millió forint értékű árukészlettel, és 30 dolgozóval várták. A lakberendezési és bútoráruházba sok volt a hazai, és a zalai termék, hiszen szerződést kötöttek a két megyei bútorgyárral, de az NDK-ból és Jugoszláviából is érkezett áru. A Domus eladótermének különlegessége abban rejlett, hogy itt nem tárolták, hanem csak bemutatták az egyes garnitúrákat, amiből a vevők a minták után egy karton segítségével rendelhettek.

A Domust egy üvegezett függőfolyosó kötötte össze a szomszédos Centrum Áruházzal, melynek földszintjén iparcikkosztály, lakástextil részleg és műszaki osztály állt a vevők rendelkezésére. Az üzlet emeleti részlegeibe (a gyerekek nagy örömére) mozgólépcsővel is fel lehetett jutni. Itt önkiszolgáló konfekcióosztály, cipőbolt, méteráru és divatosztály is várta a közönséget. A tájékozódást a kor követelményeinek megfelelően információs táblák és vevőszolgálat is segítette.

A Centrum országos áruházlánc előnye abban volt, hogy egyrészt importjoggal rendelkezett, így több olyan külföldi árut is be tudtak szerezni, amit máshol nem lehetett kapni a 70-es években. Ezen kívül saját konfekcióüzemük volt, tehát máshol nem gyártott ruhákat is tudtak árusítani. A két áruház közös avatóünnepségét 1974. július 4-én tartották, melyen megjelent Szurdi István, akkori belkereskedelmi miniszter is.

centrum

A Centrum napjainkban

A bevásárlóközpontok (valamint a szomszédságukban lévő Csemege Áruház) felépítése befolyásolta a belváros képét is. A Széchenyi téren lévő hangulatos, szökőkutas, sziklakertes park megszűnt, helyette egy lépcsőzetes, műköves teret alakítottak ki, mely ma némileg megújítva és ismét parkosítva a Keresztury tér nevet viseli. A Kovács Károly téri oldal viszont nem sokat változott az évtizedek alatt, csupán a fák nőttek meg, és az út lett többsávos. Az üzletek előterei, az áruházak közötti külső lépcsősor, de tulajdonképpen az egész tér felújításra szorul. Sokan kifogásolják továbbá a Domusból lett keleti áruház igénytelen kirakatát is.

A Domus és a Centrum sorsát a rendszerváltozás pecsételte meg. Többféle kísérlet és próbálkozás után alakult ki az új üzletek mostani – ám korántsem végleges – formája.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK