2024.05.02., csütörtök - ZsigmondZalaegerszeg időjárása

Archivum

Munkácsy-tárlat a hévízi múzeumban

2014. június 26. csütörtök, 16:43
Címkék:

Munkácsy Mihály, a festőfejedelem teljes életművét átölelő tárlatot nyitottak a közelmúltban, a hévízi múzeumban, ahol számos Munkácsy-fotót, tizenhét festményt, hat grafikát, több reprodukciót, vázlatrajzot és személyes tárgyat is bemutatnak. A fürdővárosba érkezett továbbá Rippl-Rónai József Munkácsyról készített akvarellje is, melyet mestere halála után festett. Békéscsaba, Sopron, Győr és más nagyváros után Hévíz is illő módon tiszteleg a szeptember másodikáig látogatható tárlat megszervezésével a 170 éve született festőgéniusz előtt.

munkacsi 2

A műgonddal munkálkodó zseni

Az Amerikai Egyesült Államokban élő, magyar származású üzletember, Pákh Imre magángyűjteményéből, valamint a békéscsabai Munkácsy s a pécsi Janus Pannonius Múzeum anyagából összeválogatott kiállításon megtekinthető a "nagymester zseni" Krisztus Pilátus előtt című vázlatrajza, a festő csak nagyon ritkán kiállított Milton képe és a Ballada című festménye, amire ráfestette saját magát is. Az érdeklődők három hatalmas méretű, vidám témát feldolgozó szalonképet is megcsodálhatnak. Megszemlélhetünk néhány vallásos témát feldolgozó festményt, a rengeteg fotót és grafikát tanulmányozva pedig megérthetjük, hogyan gondolkodott és alkotott a festőóriás, s betekinthetünk párizsi műtermébe is. Művészettörténeti szempontból igazi kuriózumként tekinthetünk a nagyközönség számára csak alig ismert alkotásra: a Cigányok az erdőszélen című képre, amelyre nemrég bukkant rá Pákh Imre. Munkácsy Mihály életének 53 éve alatt legalább 600 képet festett, ezek közül számos alkotás kallódik még szerte a világon.

munkacsi 1

Első képeit 1862-ben festette, innentől már semmi nem tántoríthatta el attól, hogy festő legyen. 1871-től Párizsban nyitott műhelyt, mecénása halála után annak özvegyét vette feleségül. Az asztalos legényből az egész világot meghódító festőművész 1900-ban hunyt el, viszont itt hagyta portréit, szalon- és tájképeit, a magyar történelem, főleg a 48-as szabadságharc emlékét idéző munkáit, vallási ihletésű képeit, melyek előtt az utókor csodálattal és tisztelettel adózhat immár Hévízen is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK