2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Nagy Johanna a zsinagóga élén

2012. augusztus 16. csütörtök, 08:59
Címkék:

Szeptember elsejétől új igazgatója lesz a zalaegerszegi Városi Hangverseny -és Kiállítóteremnek. A Keresztury ÁMK-hoz tartozó intézményegység korábbi vezetőjét, Farkasi Csillát (aki tavasszal vonult nyugállományba) Nagy Johanna, a Gönczi Galéria kurátora, a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep vezetője váltja.

Erősíteni a komolyzenei kínálatot

Kondor Anita, a művelődési komplexum igazgatója érdeklődésünkre elmondta: tavasszal írták ki a pályázatot a zsinagóga vezetői posztjára, melyre hatan jelentkeztek (közülük ketten nem Zalaegerszegről). A pályázatokat az intézménységek vezetőiből, és az ÁMK gazdasági vezetőjéből álló igazgatótanács értékelte. Olyan igazgatót kerestek, aki felsőfokú szakirányú végzettséggel és több éves szakmai gyakorlattal is rendelkezik. Az igazgató úgy véli, hogy Nagy Johanna pályázata minden kívánalomnak (tartalmi és formai) megfelelt, így nem csoda, hogy egyhangú szavazással az ő jelentkezését fogadták el. "Az új vezető ráadásul nem ismeretlen a város kulturális életében, kellő tapasztalattal rendelkezik, s ez egy olyan státusz, ahol fontos a szakmaiság"- fogalmazott.

Nagy Johanna lapunknak úgy nyilatkozott: nem idegen tőle a feladat, hiszen három évtizede dolgozik a közművelődésben, ráadásul a '80-as évek végén, '90-es évek elején a hangversenyteremnek is volt munkatársa. Komolyzenei és jazzkoncerteket szervezetett, s ő tartotta a kapcsolatot a város fúvószenekarával és a filharmonikusokkal. Úgy érzi, hogy az intézménynek jól körülhatárolható a profilja és a tevékenységi köre, hiszen - mint azt a neve is jelzi - elsősorban hangversenyeket és kiállításokat láthat a zsinagóga közönsége. Ebbe persze az olyan populárisabb műfajok is beleférnek, mint a jazz vagy a világzene. Ez utóbbi irányt az új vezető jónak tartja, ezért a JazzSzerda programsorozat biztosan marad. "Hiányt érzek viszont a komolyzene területén. Az intézmény eddig inkább csak a városban működő művészeti együttesekre koncentrált, ezt a jövőben bővíteni szeretném; országosan ismert és elismert előadókkal, együttesekkel. Ez nem könnyű feladat, annál is inkább, mert a komolyzene közönségét újra kell szervezni, így a marketingmunka is hangsúlyosabb kell, hogy legyen" - mondta az új igazgató.

Nagy Johanna szerint nyitottabbá kell tenni a zsinagógát a középiskolás korosztály számára is. A szomszédos Ady-művészeti iskolával szorosabbra kívánja fűzni a kapcsolatot, ezen kívül a diákok számára ingyenessé tenné a belépést. Mint mondta, a jövőben érdemes több olyan rendezvényben is gondolkodni, mint amilyen az előző évben a Japán Napok voltak. Jövőre például az indiai kultúra és gasztronómia kerülhet a középpontba. S bár az idei évben még jórészt az előző vezetés által összeállított programok mennek, néhány újdonság lesz azért az ősz folyamán. Szeptember 15-16-án, a Kulturális Örökségvédelem Napján mindenkit tárt karokkal vár a zsinagóga, ahol ingyenesen látogatható programok lesznek. Ezen kívül "Egerszegi homlokzatok" címmel egy belvárosi sétára is sor kerül, ahol a város régi épületeiről hallhatnak különleges történeteket az érdeklődők.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK