2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ne elfeledett mártír legyen

2015. október 09. péntek, 13:59
Címkék:

Nem október 6-án végezték ki, hanem négy nappal később, ezért kevesen emlékeznek rá. Kultusza főleg Zalában van, hiszen Zalacsányban látta meg a napvilágot és innen indult politikai karrierje is. Csány László ugyanolyan fontos szereplője a reformkornak és az 1848/49-es forradalomnak, majd szabadságharcnak, mint a korszak többi ismert politikusa, és mártírja.

csany-konf

Csány László emlékezete

Születésének 225. évfordulója alkalmából tudományos emlékülést rendezett a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára a város dísztermében. A konferencián levéltárosok, muzeológusok és egyetemi oktatók értékelték Csány László reformkorban, majd a szabadságharcban betöltött szerepét, kiemelve többek között Deák Ferenccel, Kossuth Lajossal, Perczel Mórral, Görgey Artúrral és Bem Józseffel való kapcsolatát. A tanácskozást megnyitó dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója elmondta: fontos lenne, hogy Csány ne egy elfeledett mártír legyen. Annál is inkább, mert Deák Ferenc híveként lelkesen támogatta a reformmozgalmat, majd Kossuth támogatójaként komoly szerepe volt például a Védegylet létrehozásában is.

A zalai történészek közül Molnár András (a zalai levéltár igazgatója) Deák és Csány kapcsolatát elemezte, ami valószínűleg inkább egy politikai érdekszövetség volt, semmint szoros baráti kötelék. Erre utal az is, hogy leveleikben magázták egymást. Vérmérsékletük és habitusuk is különbözött, ám egyiküket sem a becsvágy hajtotta, hanem a közügyekért való önzetlen felelősségvállalás. Béres Katalin muzeológus (Göcseji Múzeum) előadásából az derült ki, hogy Csány és Kossuth Lajos között már sokkal több közös vonás volt. Nemcsak külsőleg hasonlítottak egymásra, hanem szónoki képességeik, aktivitásuk és politikai nézeteik is hasonlóak voltak.

Dr. Gyimesi Endre levezető elnök elmondta: a konferencián elhangzott előadások nem előzmény nélküliek: Molnár András és dr. Hermann Róbert történészek már huszonöt évvel ezelőtt elkezdték a kutatást, melyből egy kötet is született. A munka azóta is folyik, a tudományos ülés ezek eredményeit tárta a hallgatók elé.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK