2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ne ijedj meg a verstől, fogyaszd!

2013. április 11. csütörtök, 17:49
Címkék:

Száznyolc évvel ezelőtt, április 11-én született József Attila, akinek költészete forradalmat jelentett a magyar irodalomban. Születésnapja 1964 óta a magyar költészet napja. Az alkalomból Verselj kedvedre címmel szerveztek Zalaegerszegen irodalmi kávéházat középiskolásoknak, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Az intézmény a költészet napján tulajdonképpen átadta a zsinagógát a diákoknak, akik elszavalhatták kedvenc versüket, illetve a város gimnáziumaiból álló csapatok játékos irodalmi vetélkedőn is részt vehettek.

jozsefati 1

Költészet napi programok Zalaegerszegen

A kötetlen programot Madák Zsuzsanna, a Hevesi Sándor Színház dramaturgja nyitotta meg. Beszédében a költészet furcsa helyzetére hívta fel a figyelmet. Mint mondta egyrészt jó a helyzet, hiszen rengeteg helyen jelenhetnek meg manapság versek, elég, ha csak a különböző közösségi portálokra, vagy videómegosztókra gondolunk. Ebből is látszik, hogy a költészetre még most is van igény, mert az embereknek ősidőktől fogva fontos, hogy örömüket és bánatukat versekbe foglalják.

Ugyanakkor nehéz ügy is a költészet, mert sajnos még manapság is megijedünk legnagyobb lírikusaink neveinek hallatán. Tiszteljük őket, emiatt pedig óhatatlanul létrejön egy határvonal a szerző és a befogadó között. Úgy érezzük, hogy kicsik vagyunk hozzájuk.

jozsefati 2

A dramaturgnak egyetemi évei alatt ezzel szemben Spiró György író azt tanította, hogy a nagy költők nagy verseitől nem kell megijedni, inkább "fogyasztani" kell őket. Nem szabad ugyanis a költőket túlságosan tisztelni, inkább meg kell tanulni közelkerülni hozzájuk, annál is inkább, mert bizony a legnagyobbak is írtak rossz verseket. A diákoknak azt tanácsolta: ne áhítattal közelítsenek a versek felé, hanem őszinte kíváncsisággal.

Az irodalmi kávéház szavalatokkal, és vetélkedővel folytatódott, melyen a város gimnáziumaiból verbuválódott öt csapat vett részt. A játékos délután moderátora Katona Kornél színművész volt.

jozsefati 3

Április 11-én több más helyszínen is megemlékeztek a költészet napjáról. A Dózsa ligeti Wass Albert szobornál a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség, és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete tartott ünnepséget. József Attila születésnapján Szemes Béla tanár, a Zala Megyei Kormányhivatal oktatási és hatósági referense mondott beszédet.

A délután folyamán a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban folytatódott a program, ahol az Énekmondó Együttes Vers-elő című műsorát tekinthették meg az érdeklődők. A zenés műsor előtt Péntek Imre költő köszöntötte az egybegyűlteket.

(A legfelső kép illusztráció, a balatonszárszói József Attila Emlékházban készült.)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK