2024.05.16., csütörtök - Mózes, BotondZalaegerszeg időjárása

Archivum

Negyvenöt év tánc

2011. január 25. kedd, 08:57
Címkék:

A KISZÖV Táncegyüttes 1966-tól kezdődően megszakítás nélkül jelen van a kulturális életben. Jubileumi gálaműsorukat a közelmúltban tartották a Hevesi Sándor Színházban.

 

zeg53.jpg

Gálaműsor a Kiszöv-nél

A kezdetek Gerencsér Zoltán művészeti vezetőhöz köthetők, aki anno iskoláról iskolára járva toborozta össze a kezdő csapatot. Méltó utóda 2003-tól Vargovics Beáta, aki jelenleg is az együttes vezetője. Az esten számos tájegység jellegzetes tánca került bemutatásra. Volt miből válogatni, hiszen az aranyminősítésű csapat közel 500 fellépésen van túl, és 80 alkalommal szerepeltek szerte a világban, Európán kívül Észak-Afrikában, Brazíliában, az Egyesült Államokban.

Többek között ezekről beszélt Gecse Péter, a városi közgyűlés oktatási és kulturális bizottságának elnöke köszöntő beszédében, melyben méltatta a 45 éves, folyamatos munkát, a kárpát-medencei néptánc- és népdalkincs ápolását. Az együttes számos kitüntetése (Kiváló Együttes, miniszteri elismerés, Pro Urbe-díj) mellé oklevelet adott át anyagi elismeréssel.

A jelenleg 8 állandó párral dolgozó csapat a jubileumi ünnepre kiegészült az egykori tagokkal táncosként vagy nézőként. A régi tagok többsége jelenlétével fejezte ki a köszönetet a sok szép élményért, és egyben biztatást adott az aktív generációnak. A háromórás műsorban számos vendégfellépő is helyet kapott, illetve szólisták is színpadra léptek az együttes közös táncai mellett. 

Az est kommentátora Bogdán Marianna volt, aki az együttesről íródó könyv kéziratából olvasott fel néhány sztorit elhagyott szoknyáról, szakadó gatyáról, repülő botokról, tollfosztásról, a repülőjáratot késleltető csellószállításról.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK