2024.05.15., szerda - Zsófia, SzonjaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Nehéz hírnevet szerezni

2010. november 09. kedd, 16:38
Címkék:

Negyedik alkalommal várták a „Zalai Kanapé”-ra a művészetek és a kellemes beszélgetős est kedvelőit október 27-én az Apáczai ÁMK-ba. Ezúttal a Griff Bábszínház igazgatója, Horváth Károly és Lőrincz Zsuzsa rendező, valamint a fővendég, Lukács Sándor Jászai Mari-díjas és érdemes művész, úgyis mint kortárs költő válaszolt a házigazdák, Karáth Anita és Turczi István kérdéseire. A zenei betétekről Pánczél Kristóf gondoskodott.

 

Lukács Sándor színész-költő a zalai kanapén

Lukács SándorA helyi bábszínház növekvő sikeréről beszélt a művész házaspár. Elmondták, ez a műfaj eredendően a felnőtteknek szól, csak Magyarországon kötődik inkább kizárólagosan a gyerekek szórakoztatásához. A Griff Bábszínház azonban többször megszólította már a felnőtteket is. Tavaly több mint 300 előadást vittek színre, 80 százalékban a székhelyen.

De sikeresnek könyvelték el a Meseszalon-összejöveteleket is, ahol jogásztól a takarítónőig már sokan elmondták kedvenc meséjüket. A gyerekek elégedettségét az a gyűjtemény fejezi ki, melyben írnak, rajzolnak a bábszínházi élményeikről. Az ajándékot Vincze Virág adta át a házaspárnak.

Lukács Sándor utoljára a Ruszt József vezette színházi években járt Zalaegerszegen. A Zalai Kanapén az „Itt mintha már jártam volna” című versével köszöntötte a közönséget. De ajándékba nemcsak saját műveket, hanem kedvenc költői, így Kálnoky László sorait is felolvasta. A művészről kiderült, ő a hűség embere, hiszen 1972-ben pályakezdőként került a Vígszínházba, melynek azóta is folyamatosan tagja. Életútjában kitért apja humán érdeklődésére, melyet fiába is áttáplált.

Lukács Sándor nem hagyta szó nélkül azt a kiváló színészek alkotta csapatot, mely pályakezdőként a Vígszínházban fogadta. A korabeli évek újdonságáról, a nagy sikerű musicalekről megjegyezte, megújította a színház közönségét, popkoncert-hangulatot okozott, melynek fiatal publikuma később bement megnézni a Moli?re-darabokat is. És egy vidám anekdotát is megosztott, mely kisfia születéséről és Ruttkai Évához kötődő barátságáról szólt.

Alkotói munkájáról megemlítette, több verses kötete van már, írt kisesszéket, tervei között szerepel a próza és esetleg a forgatókönyvírás is. Sajnálattal konstatálta, hogy manapság hiányoznak a tévéfilmek, melyek a fiatal, tehetséges színészek számára ismertséget és elismertséget hoznának.

– Nekünk volt lehetőségünk a szakmaiságunkkal hírnevet szerezni. A mai fiataloknak ez nem adatik meg. Nem lenézem a könnyű műfajt, mert azt jól csinálni komoly mesterség. De az érték manapság felborult. Ennek visszaállítása lehetne a közszolgálati tévé egyik missziója. Hogy a tehetséges magyar színész legyen olyan népszerű, mint egy celeb, vagy egy latin-amerikai sorozat szereplője.

 

zeg52.jpg

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK