2024.05.04., szombat - Mónika, FlóriánZalaegerszeg időjárása

Archivum

Népi játékok olimpiája

2012. június 13. szerda, 08:13
Címkék:

Első alkalommal került megrendezésre a Népi Gyermekjátékok Olimpiája a Göcseji Falumúzeumban. A londoni olimpiai játékok előtt ötven nappal, versengeni vágyó iskolásokat vártak a skanzenbe. A Zalaegerszegről, Alsónemesapátiból, Bagodból és Zalaszentivánról érkező diákokat Rigó Csaba, Zala megye kormánymegbízottja, Balaicz Zoltán alpolgármester és Kaján Imre, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője köszöntötte, jó versenyzést kívánva az ifjaknak. A rendezvény fővédnöke Kozáry Ágnes, Zalaegerszeg első olimpikonja volt, aki levélben biztatta kitartásra a résztvevőket.

nepi-olimpia

Kötélhúzás, kiszorító és bakfütty


A szervezők célja a kezdeményezéssel az volt, hogy a gyerekek egy autentikus környezetben jobban megismerjék a korabeli, hagyományos játékok örömét, amikhez nem szükséges se áram, se wifi-kapcsolat. Csupán ügyesség, kitartás és erő. A megmérettetést vállaló nyolc csapat (Adysok(k) - Ady-iskola; Párduc, Oroszlán - Belvárosi-iskola; Csibészek - Alsónemesapáti; Erőnyerő - Zalaszentiván; Fekete Kele - Bagod; Farkasok - Landorhegyi-iskola; Liszt-suli - Liszt-iskola) nyolc olimpiai számban indult. Volt többek között fáklyafutás (kukoricacsutkával, diót egyensúlyozva), kiszorító, kötélhúzás, karikahajtás, éremdobás, rongylabdadobás és bakfüttyös, vagyis bakugrás.

A tornát az Oroszlánok nyerték, második helyezettek a Párducok lettek, a dobogó harmadik fokára pedig az Adysok(k) állhattak fel. A díjazottak ingyenes belépőt nyertek az élményfürdőbe, a Balatoni Múzeumba és a Múzeumok Éjszakájára.

A tanárok és a gyerekek visszajelzései alapján a gyermekjátékok olimpiája jól sikerült, a diákok élvezték a versengést és a tradicionális ügyességi játékokat. A szervezők így nem szeretnének négy évet várni a következő alkalomra, elképzeléseik szerint jövő nyáron ismét találkozóra hívják a vállalkozó kedvű diákokat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK