2024.05.04., szombat - Mónika, FlóriánZalaegerszeg időjárása

Archivum

Nőtt a bérletesek és az előadások száma

2012. június 14. csütörtök, 07:02
Címkék:

Sikeres évadot zárt a Hevesi Sándor Színház. Nőtt a bérletesek száma, több néző váltott jegyet, s az elmúlt három év alatt hatvannal nőtt az előadások száma is. Mindezekről a teátrum évadzáró társulati ülésén esett szó, ahol először Balaicz Zoltán alpolgármester köszöntötte a művészeket és a színház dolgozóit. Mint mondta: a város üdvözli a sikereket annál is inkább, mert a színház nyitott a fiatalok és az itt élők felé. Számtalan rendezvénybe és helyi programba kapcsolódott be a társulat. A két éve itt dolgozó vezetés új kezdeményezései látható eredményeket hoztak, ami dicséretes.

szinhaz-ep

Évadzáró a színházban


Az alpolgármester szólt az intézményt érintő változásokról is: száz százalékban a zalaegerszegi önkormányzat lett a színház fenntartója, ami egyfajta "édes teher". Gazdaságilag nehéz a helyzet, kulturálisan viszont mindenképpen felemelő, így az intézményt a jövőben is támogatni kell.

Dr. Besenczi Árpád igazgató az idei évadot értékelve elmondta: 9530-ra nőtt a bérletesek száma, 11 ezer néző látogatott el idén a színházba, ahol összesen 260 előadást játszottak. Nagy sikernek örvend a Tantermi deszka produkció, jól vette a rajtot a Lakásszínház, a Diszkószínház, s úgy érzi, hogy mind a hat nagyszínpados bemutatóval a "céltábla közepébe találtak". Az előadások sikereit jelzi, hogy a társulat járt a POSZT-on, valamint Lendván, Pápán, Keszthelyen is felléptek. Reméli, hogy jövőre már eléri a tízezret a bérletesek száma.

A színház gazdasági helyzete stabil, annak ellenére, hogy a minimálbérek kötelező megemelése miatt bérkompenzációt kellett végrehajtaniuk. A létszám azonban nem csökkent, s a bérek kifizetése sem akadozott, igaz, fizetésemelést sem kapott senki.

Az igazgató szólt a jövő évad terveiről is. A színház ősszel ünnepli 30. születésnapját, így a 2012/13-as évad előadásai kicsit a visszatekintés jegyében telnek. Több, korábban már bemutatott mű újrafeldolgozása kerül színpadra. Mindjárt az októberi nyitó előadás (A bölcs Náthán) is ilyen lesz.

Sztarenki Pál művészeti vezető a társulat idei munkáját és hangulatát értékelve kiemelte: a nézők előtt földig kell hajolni, mert aki manapság a nehéz anyagi körülmények között jegyet vált, szépen felöltözik, az tiszteletet és alázatot érdemel. A színészet szolgálat, a színpadi munka pedig nemcsak játékot, hanem átélést is kell, hogy jelentsen.

A társulati ülésen a hagyományokhoz híven elismeréseket is osztottak. Két új díjjal bővült a "repertoár": idén először került átadásra a Cserebogár-díj (melyet Kovács Dóra kapott), és a Terminátor-díj (amit Barsi Márton érdemelt ki). Szintén Barsi Márton nyerte a titkos szavazással odaítélt Máriáss-díjat is. A nívódíjat Madák Zsuzsa és Balogh Tamás kapták, a Forgács-gyűrű tulajdonosa ezúttal Máriáss Zsolt, zenei vezető lett. A műszaknak járó Aranydeszka-díjat Horváth Mária, a fodrásztár vezetője kapta, a Színházbarát Kör díját Andics Tibor, a közönségdíjat pedig Kiss Ernő érdemelte ki.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK