2024.05.16., csütörtök - Mózes, BotondZalaegerszeg időjárása

Archivum

Önkéntesség és kézművesség

2010. december 14. kedd, 18:44
Címkék:

Szlovén civil szervezetek képviselőit és kézműveseket látott vendégül november 25-én a Zalai Falvakért Egyesület. A Women & Youth (Nők és Fiatalok) elnevezésű program keretében került sor a nemzetközi találkozóra, melynek első állomásán a Göcseji Múzeumba, majd a Gébárti Kézművesek Házába látogattak el a Mura-vidékről érkező vendégek.
 

zfalu1.jpg

 

Szlovén partnerek a Gébárti Kézművesházban

A két helyszín két témát kínált az érdeklődőknek. Mivel Szlovéniában az önkéntesség még kevésbé ismert, a Göcseji Múzeumban Selmeczi Zsófia, a Zalai Falvakért Egyesület programkoordinátora mutatta be az egyesület keretén belül immár öt éve működő Önkéntes Centrum tevékenységét.

Egy igazán idevágó gyakorlati példát szolgálva a szlovén partnerek vetített képes előadáson ismerkedhettek meg a falumúzeum megújításával. 2008-ban – készülve az ország legelső néprajzi múzeuma negyvenéves jubileumára – önkéntesek takarították ki a múlt század eleji épületeket, sároztak, tapasztották a falakat. Minderről Molnárné Raposa Irén, a múzeum PR-osztályvezetője beszélt nagy tetszést aratva a szlovén vendégek körében.

Hasonló egyedülálló zalai attrakcióval ismerkedhettek meg a Gébárti Kézműves Házban. A „Népi design” címet viselő kiállítás kapcsán tizenkét kézműves mesterség munkáit mutatta be, illetve tájékoztatott a Szlovénia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 „Kézműves Akadémia” című nyertes projektről Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, valamint Dala Hajnalka projektvezető.

A termékfejlesztésről beszélt saját munkája révén Pozvai Andrea bőrtárgy-készítő, majd Kónya László kovács, Csuti Tibor fazekas, Domján Zsuzsanna és Parragi Ágnes hímzők.

– A Szlovénia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 támogatásával megvalósuló Nők és Fiatalok címet viselő projektünk egy közel hároméves együttműködés három magyar és négy szlovén szervezet között. A célunk az, hogy az álláskereső fiatalok, a munkahely elvesztésével fenyegetett nők valamint az idősebb korosztály tagjai a program során megszerzett tudás segítségével könnyebben tudjanak munkát találni, illetve megtarthassák azt – mondta el Gombás Ágnes, a Zalai Falvakért Egyesület projektmenedzsere.

– Ennek érdekében 2011-ben tizenegy zalai kistelepülésen százórás angol és német nyelvi, valamint számítástechnikai képzést valósítunk meg. A program nemzetközi elemeihez tartoznak e mostani illetve leendő találkozók, melyeknek az a céljuk, hogy megismertessük és megismerjük egymás innovatív kezdeményezéseit. Mivel Szlovéniában csak most kezd formát ölteni az önkéntesség a civil szervezetek gyakorlatában, érdeklődve hallgatták a Göcseji Múzeumban, hogy egy fogadószervezet, jelesül a múzeum, miként adott teret az önkéntes tevékenységnek.

– Nagyon jó benyomásokat szereztünk az önkéntes mozgalom zalai eredményeiről, és el kell mondanom azt is, hogy példaértékű Magyarországon a népi kultúra megőrzésére, hagyományainak továbbvitelére irányuló törekvések megvalósítása – hangsúlyozta Yanja Balazic, a „Zitek” Egyesület munkatársa. – Nagyon jó dolog, hogy szélesebb közönség előtt is meg kívánják mutatni, mire képes az emberi kéz, az itt látott kézműves remekek jól tükrözik mindezt. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK