2024.04.30., kedd - Katalin, KittiZalaegerszeg időjárása

Archivum

A kutatás-fejlesztés támogatásáról

2012. november 08. csütörtök, 18:54
Címkék:

A zalaegerszegi műszaki felsőoktatás tízéves jubileuma alkalmából szerveztek konferenciát a kétéves fennállását ünneplő megyeszékhelyi Technológiai Centrumban. A rendezvényen az érdeklődők megtekinthették a centrumban kifejlesztett új mérőeszközöket, valamint tájékoztatást kaptak a már országos konzultációra bocsájtott Befektetés a jövőbe címet viselő nemzeti kutatás-fejlesztési és innovációs stratégia tervezetéről.

tech konferenci1

Konferencia a Technológiai Centrumban

Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára (alsó kép) elmondta, az Európa 2020 stratégia egyik sarkalatos pontja, hogy a kutatás-fejlesztési (k+f) ráfordítások szintjét a GDP 3 százalékára növeljék 2020-ig. A hazai célkitűzés ezzel szemben az, hogy az évtized végére a jelenlegi 1,2 százalékról a GDP 1,8 százalékára tornázzák fel a kutatásokra szánt pénzt.

A stratégiatervezetben a következő célokat határozták meg: 2020-ra Magyarországon 30 nagyobb kutatási és technológiai műhely lépjen be a világelitbe, 30 új globális nagyvállalati kutatás-fejlesztési központ telepedjen le, 30 hazai technológia-igényes középvállalat jelenjen meg a kelet-közép-európai térségben, továbbá 300 kutatás-fejlesztésre támaszkodó, gyors növekedésre képes kisvállalat lépjen ki sikerrel a nemzetközi piacra. A stratégiatervezet a tudás előállítására és felhasználására koncentrál.

tech konferenci2

A helyettes államtitkár egyebek mellett beszélt arról is, hogy 2012-ben 75 milliárd forint k+f pályázati keret áll rendelkezésre nemzeti és európai uniós strukturális forrásokból, ebből 60 milliárd már meg is jelent, a többit hamarosan kiírják. A pályázatokkal azt kívánják segíteni, hogy Magyarország sikeresen tudjon részt venni a 2014 utáni európai uniós kutatás-fejlesztési (Horizon 2020), programban, melvben 85 milliárd euró használható fel erre a célra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK