2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Pais Dezsőre emlékeztek

2011. november 17. csütörtök, 10:04
Címkék:

Pais Dezső, zalaegerszegi származású nyelvtudós, egyetemi tanár, az MTA tagja, születésének 125. évfordulója alkalmából emlékülést szervezett a megyeszékhelyi önkormányzat, a Magyar Nyelvtudományi Társaság és a József Attila Városi Könyvtár, ez utóbbi biztosította helyszínnel.

 

Sokat tett a magyar nyelv ügyéért

A Magyar Nyelv Napján, a tudós és ember életútját méltató köszöntők hangzottak el és előadások sorával emlékeztek a jelenlévők. S volt bőven miről értekezni, hiszen a számos kitüntetést, köztük Kossuth-díjat kiérdemelt professzor sokat tett a magyar nyelv ügyéért, s ezzel együtt szűkebb hazánk ismertségéért. Fő kutatási témái közé nemcsak a legrégebbi nyelvi emlékeink (Halotti beszéd és az Ómagyar Mária - siralom) tartoztak, hanem a zalai települések nevének eredete is. A szülőföld szépsége ihlette eme vizsgálódásra, hiszen nemcsak gyerekkora, de pályakezdő évei is Zalaegerszeghez kötik. A város 1964-ben fogadta díszpolgárai közé, 1974-ben, (halálát követő évben) avattak emlékére mellszobrot. 1985-ben Zala megye alapította a Pais Dezső díjat, melyet nyelvészeti kutatásokkal lehet kiérdemelni.

jak-pais 1

Neves előadók adták át hivatalos vagy személyes ismereteiket, élményeiket Pais Dezsővel kapcsolatban. Így Kiss Jenő, az MTA rendes tagja, a Magyar Nyelvtudományi Társaság elnöke, Pusztai Ferenc nyugalmazott egyetemi docens, Ördög Ferenc, egyetemi docens és Németh József irodalomtörténész, nyugalmazott múzeumigazgató. Köszöntőt mondott dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő, Gecse Péter az oktatási, kulturális és sportbizottség elnöke, Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója.

jak-pais 2

Nitsch Erzsébet, a házigazda könyvtár vezetője elmondta, a helyi értékek ápolása az intézmény számára fontos feladat, ezért vállalták a rendezvény lebonyolítását. Ezzel azonban nem zárták le a Pais Dezsőre való emlékezést, hiszen középiskolások számára hirdettek vetélkedőt a tudós életével és munkásságával kapcsolatban, melyet internetes fordulókkal fognak lebonyolítani.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK